Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas prezidents Vladimirs Putins atkārtojot vēstures notikumus, kuros savulaik galveno lomu ieņēmis esot Ādolfs Hitlers, uzskata bijušais Čehijas ārlietu ministrs Karels Švarcenbergs.

"Putins Krimā rīkojas līdzīgi kā pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogalē austrumu un centrālajā Eiropā rīkojās Hitlers," pirmdien žurnālistiem minējis Švarcenbergs.

"Tas, kas tagad notiek Ukrainā - tā ir vēstures atkārtošanās," savu pārliecību laikrakstam "Osterreich" paudis bijušais Čehijas ārlietu ministrs. Putina rīcības Krimā esot līdzīgas Hitlera rīcībām 1938. un 1939.gadā, ievedot nacistiskos spēkus Ausrijā, Čehslovākijā un Polijā.

"Kad Hitlers anektēja Austrju, arī viņš teica, ka tur esot apdraudētas vāciešu tiesības," Putina un Hitlera līdzīgo politiku raksturojis 76 gadus vecais politiķis, kurš valsts ārlietu ministru amatu ieņēma no 2007. līdz 2009. un no 2010. līdz 2013.gadam.

"Delfi" jau vēstīja, ka aizvadītajās dienās spriedze Ukrainā sasniegusi jaunus augstumus. Krimā svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas Krievijas armijas vienības. Tikmēr Maskavā ir sākusies "devalvācijas panika" un iedzīvotāji maina rubļus pret ārvalstu valūtām.

Sestdien Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Svētdienas rītā Ukrainā sākusies vispārējā mobilizācija.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Savukārt Latvijā, kā arī pārējās Baltijas valstīs, Polijā, Ukrainā un Krievijā notikuši protesti un piketi pret Krievijas armijas invāziju Ukrainas teritorijā. Maskavā notika arī vērienīgs Putina politikas atbalsta gājiens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!