Foto: F64
Prāgas tiesa piektdien par kukuļošanu Čehija parlamenta deputātam un bijušajam transporta ministram Vitam Bartam piesprieda 18 mēnešus nosacīta cietumsoda un pārbaudes laiku.

"Vits Barta ir pastrādājis kukuļošanas noziegumu," nolasot spriedumu, sacīja tiesnesis Jans Sots, pirms piespriest 30 mēnešu pārbaudes laiku par partijas biedru kukuļošanu.

Atbilstoši izplatītam viedoklim ietekmīgais uzņēmējs un lielas apsardzes firmas dibinātājs Barta ir galvenais lietu noteicējs centriskajā Sabiedrisko lietu partijā, kas ir mazākais partneris valdošajā koalīcijā.

Barta 2011.gada martā diviem partijas biedriem izsniedza bezprocentu aizdevumu, šādi cenšoties nodrošināt viņu lojalitāti.

Darījums nāca gaismā, kad, partijā izraisoties dumpim, viens no no likumdevējiem - Jaroslavs Skarka - mēģināja izmantot faktu, ka Barta viņam izsniedzis viņam bezprocentu aizdevumu, pret pašu aizdevēju.

Skarka piektdien tika notiesāts par krāpšanos, un viņam tika piespriests trīs gadu cietumsods.

Sabiedrisko lietu partija, kurai 200 vietu parlamentā ir 21 deputāts, skandāla dēļ pieredzējusi smagu popularitātes kritumu. Patlaban tās atbalsts nokrities zem 5% sliekšņa, un, ja vēlēšanas notiktu tagad, tā parlamentā neiekļūtu.

Nākamās parlamentā vēlēšanas Čehijā notiks 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!