Čehijas komunisti šāsnedēļas nogalē sarīkoja savu pirmo kongresu pēdējo piecu gadu laikā cerībā palielināt savu ietekmi Briselē.
Bohēmijas un Morāvijas komunistiskās partijas (KSCM) delegāti ievēlēja līderus un debatēja par partijas platformu, izstrādājot savu stratēģiju pēc četrām nedēļām gaidāmajās Eiroparlamenta vēlēšanās.

Uz 24 vietām Eiroparlementā kandidē 32 KSCM biedri, kuru vidū ir vairāki spēcīgi pretendenti, arī bijušais padomju kosmonauts Vladimirs Remeks, kurš ir nacionālais varonis un pirmais čehs, kas strādājis kosmosā.

Nesenā sabiedriskās domas aptauja, ko bija pasūtījusi valdošā Sociāldemokrātiskā partija (ČSSD), liecina, ka komunisti varētu gūt labus panākumus Eiroparlamenta vēlēšanās un iegūt piecas deputātu vietas.

Kaut arī komunistu 40 gadus ilgusī kundzība Prāgā beidzās pirms gandrīz 15 gadiem, KSCM ir centusies saglabāt savu varu. Vairākums no partijas 100 tūkstošiem reģistrēto biedru ir gados vecāki vēlētāji, kas atbalstīja bijušo Padomju Savienības uzturēto režīmu. Tomēr partija guva panākumus 2002.gada parlamenta vēlēšanās un tagad kontrolē 15% parlamenta apakšpalātas. Pēdējās nedēļās komunisti piedāvājuši atbalstīt premjerministra Vladimira Špidlas sociāldemokrātus, kuri cenšas saturēt kopā triju partiju valdošo koalīciju.

Komunistiem ir liela ietekme arī daudzās pašvaldībās, it īpaši industriālajos austrumos un ziemeļos.

Šomēnes socioloģisko pētījumu firma "TNS Factum" ierindoja KSCM popularitātes ziņā otrajā vietā aiz pilsoniskajiem demokrātiem, kas ir vadošā opozīcija, un pirms sociāldemokrātiem.

KSCM spēks ir ievērojams, ņemot vērā, ka bijušais prezidents Vāclavs Havels ignorēja tās biedrus savā 13 gadus ilgajā valdīšanas laikā. Taču, kad Havels pagājušajā gadā aizgāja pensijā, partijas priekšsēdētāja vietnieks Miloslavs Ransdorfs paziņoja, ka ir novākts "galvenais šķērslis" komunistu ceļā.

Sestdien KSCM atkārtoti ievēlēja Miroslavu Grebeničeku partijas priekšsēdētāja amatā, ko viņš ieņem kopš 1993.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!