Foto: EPA/Scanpix/LETA
Aiz protestiem pret Čehijas valdības ārējo un ekonomisko politiku, kuros sestdien Prāgā piedalījās 70 000 cilvēku, stāv prokrieviskie spēki, paziņojis premjerministrs Petrs Fiala.

Protesta demonstrācijas organizēšanā bija iesaistīti šķietami pretēji spēki - komunisti un labējo populistu partija "Brīvība un tiešā demokrātija", kā arī dažādi citādi radikāļu un margināļu grupējumi.

Protestu organizētāji pauda sašutumu par augstajām enerģijas cenām un pret valdības ieturēto prorietumniecisko kursu.

Viņi pieprasīja slēgt īstermiņa līgumus par lētas dabasgāzes un naftas piegādēm, kā arī atcelt sabiedriskās televīzijas un radio vadību.

Demonstrācijā, kas bija organizēta zem saukļa "Čehija pirmajā vietā", daži dalībnieki bija ieradušies arī ar plakātiem, kas bija vērsti pret Eiropas Savienību (ES) un NATO.

"Ir skaidrs, ka Krievijas propagandas un dezinformācijas kampaņas atkārtoti parādās mūsu teritorijā un ka daži tām vienkārši pakļaujas," norādījis Fiala.

Tomēr daži politiķi, kas pārstāv piecu partiju veidoto valdošo koalīciju, izrādījuši izpratni pret demonstrantiem.

"Nepieciešams padomāt par to un noskaidrot, kas vadīja cilvēkus," kuru izgāja ielās, norādījis Dienvidčehijas apgabala gubernators Martins Kuba, kurš, tāpat kā premjers, pārstāv konservatīvo Pilsoniski demokrātisko partiju.

Čehijas mājsaimniecības šobrīd cieš no augstajām enerģijas cenām un inflācijas, kas sasniegusi jau 17%, un gadījumā, "ja valdība to ignorēs, var būt problēmas," intervijā televīzijas kanālam CNN atzinis Kuba.

Tikmēr opozīcijā esošās partijas asi kritizē valdību par nepietiekamu atbalstu mājsaimniecībām un uzņēmumiem, kurus skāris krasais cenu kāpums.

Pagājušajā nedēļā lielākā opozīcijas partija "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO), kuru vada krāpšanā apsūdzētais bijušais premjers Anderjs Babišs, ierosināja neuzticības izteikšanu valdībai, taču nespēja gūt parlamentā nepieciešamo vairākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!