Čehijas prezidents Vāclavs Klauss, ceturtdien uzstājoties Eiropas Parlamentā (EP) Briselē, pauda viedokli, ka Lisabonas līgums palielinātu demokrātisko deficītu Eiropā, un apšaubīja nepieciešamību paplašināt EP pilnvaras, portālu "Delfi" informēja EP Preses dienests.
Čehijas prezidents uzrunā EP pievērsies Eiropas integrācijas jautājumiem, kā arī Čehijas lomai Eiropā. Viņš arī izteicis kritiskas piezīmes attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) darbības modeli.

Pēc Klausa viedokļa, kļūda ir "pieņēmums, ka arvien ciešāka savienība, proti, arvien dziļāka dalībvalstu politiskā integrācija ir vienīgais iespējamais un pareizais Eiropas integrācijas ceļš".  

EP deputātiem Klauss jautāja: "Vai tiešām esat pārliecināti, ka ikreiz, kad Jūs balsojat, Jūs lemjat par ko tādu, par ko jālemj šeit, nevis tuvāk pie pilsoņiem, Eiropas valstu līmenī?"

Klauss pauda viedokli, ka Eiropas konstitūcija vai Lisabonas līgums palielinātu plaisu starp politiķiem un iedzīvotājiem. "Tā kā nav Eiropas tautas, šo trūkumu nevar novērst, arī stiprinot Eiropas Parlamenta lomu," teica prezidents, pēc kura vārdiem daži deputāti atstāja plenārsēžu zāli.

Čehijas prezidents kritizēja to, ka ES pašlaik veidojas kā sistēma, kas "pastāvīgi stiprina centrāli uzraudzītu ekonomiku", un iebilda pret viedokli, ka ekonomikas un finanšu krīzi izraisīja brīvais tirgus, nevis "politiskās manipulācijas ar tirgu".

"Čehija nejūtas vīlusies par nepiepildītām cerībām saistībā ar dalību ES. (..) Mūsu cerības bija reālistiskas. Mēs labi zinājām, ka stājamies kopienā, ko veidojuši cilvēki. Mēs labi zinājām, ka tā nav nekāda utopiska konstrukcija," teica Klauss.

Viņš uzsvēra, ka vēlas kliedēt pārpratumus par Čehijas nostāju. "Es vēlos atkārtot savu pārliecību: mums nekad nav bijusi alternatīva dalībai ES. Mums nav neviena būtiska politiska spēka, kas vēlētos noniecināt šo ideju," teica prezidents.

Viņš piebilda, ka tas tomēr nenozīmē, ka Eiropas integrācijas modelim nav likumīgas alternatīvas. "Vēsture nekad nebeidzas," uzsvēra prezidents, skaidrojot, ka "ir kļūda uzskatīt, ka pašreizējās ES institucionālās iekārtas "status quo" ir neaizskarama dogma".

Klauss uzrunu noslēdza ar aicinājumu veicināt brīvu domu apmaiņu. "Tā ir vienīgā iespēja un vienīgais veids, lai Eiropas Savienību kļūtu brīvāka, demokrātiskāka un tajā valdītu lielāka labklājība," pauda prezidents.

Savukārt EP priekšsēdētājs Hanss Gerts Poterings, atbildot uz Klausa paziņojumiem, pauda, ka prezidenta uzruna ir "izpausme Eiropas daudzveidībai," un atzīmēja, ka "pagātnē un pagātnes Parlamentā šāda runa droši vien nebūtu iespējama". 

Priekšsēdētājs arī piebilda, ka, ja nebūtu tā, ka Eiropas Parlaments pieņem 75% Eiropas likumdošanas lēmumu - un saskaņā ar Lisabonas līgumu 100% -, tad lēmumu pieņemšana Eiropā patiesi būtu birokrātu rokās.

Čehiju uzskata par lielā mērā eiroskeptisku valsti, kura bija viena no pēdējām, kas sāka ES Lisabonas reformu līguma ratifikācijas procesu. Eiroskeptisks noskaņojums raksturīgs arī Čehijas prezidentam Klausam. Ar saviem izteikumiem un rīcību viņš ne vienu reizi vien izpelnījies Eiropas līderu kritiku.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!