Lieli valdības izdevumi un stingrāka regulēšana vienīgi paildzinātu lejupslīdi, pirmdien paziņoja Čehijas prezidents Vāclavs Klauss, mudinot ASV prezidentu Baraku Obamu neapdraudēt brīvā tirgus ekonomiku ar savu reakciju uz finanšu krīzi.
Savā runā Kolumbijas universitātē Ņujorkā Klauss, kurš pēc komunisma krišanas pirms 20 gadiem, ieņemot premjerministra amatu, cīnījās par brīvā tirgus ieviešanu, teica, ka nekad mūžā neesot gaidījis tik plašu valdības iejaukšanos, kāda tagad vērojama visā pasaulē.

"Tāpēc esmu pārliecināts, ka cīņa par brīvību un brīvo tirgu, ko mēs vienmēr esam augstu vērtējuši šajā zemē (ASV), mūsdienās joprojām ir aktuāls uzdevums," sacīja Klauss.

Viņš teica, ka cerot sadarboties ar Obamu, kurš piedalīsies aprīlī Čehijā paredzētajā ES un ASV galotņu apspriedē, uzturoties savā pirmajā vizītē Eiropā pēc stāšanās ASV prezidenta amatā. Čehija 2009.gada pirmajā pusē ir ES prezidējošā valsts.

Klauss pauda cerību, ka Obama demonstrēs "optimālu kontinuitātes un diskontinuitātes apvienojumu" ar sava priekšteča Džordža Buša politiku.

"Ceru, ka tas paredzēs neapdraudēt tirgus ekonomikas pamatinstitūcijas," sacīja Klauss, piebilstot, ka viņa valsts pretojas tendencei palielināt valdības izdevumus, lai stimulētu izaugsmi.

Pēc viņa teiktā, līdz šim finanšu krīze nodarījusi Čehijas bankām relatīvi nelielu kaitējumu, jo tās ļoti ievēroja piesardzību savā politikā pēc Āzijas finanšu krīzes.

Viņš brīdināja nemēģināt atrisināt ekonomiskās problēmas, pastiprinot valsts iejaukšanos.

"Vislabākais šobrīd būtu uz kādu laiku mīkstināt, ja ne atcelt, biznesu regulējošos noteikumus darba attiecību, vides, sociālo un veselības jautājumu jomā," viņš teica.

Klauss bija ieradies Ņujorkā, lai piedalītos klimata izmaiņu skeptiķu konferencē. Viņš ir sarakstījis grāmatu, kurā apšauba, ka klimata izmaiņas ir cilvēka radītas, un atkārtoti pauž viedokli, ka "trauksmes celšana par globālo sasilšanu" rada nopietnu problēmu.

Aptuveni 190 valstis ir vienojušās decembrī Kopenhāgenā izstrādāt jaunu ANO klimata līgumu, lai pastiprinātu cīņu pret sasilšanu, kas, pēc ANO Klimata komisijas teiktā, izraisīšot vēl lielākus karstuma viļņus, sausumu, plūdus un jūras līmeņa celšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!