Eiroskeptiskais Čehijas prezidents Vaclavs Klauss paudis neapmierinātību ar Eiropas Savienības (ES) pirmās konstitūcijas pieņemšanu, atsaucoties uz Klausa pārstāvja teikto, ziņo aģentūra CTK.
"Pieņemt Eiropas konstitūciju tikai dažas dienas pēc tam, kad vēlētāji ES dalībvalstīs devuši skaidru signālu, ka vēlas vājināt tās [konstitūcijas] autoru pilnvaras, ir nepareizi," norādīja Klausa pārstāvis.

Komentāros par pagājušajā nedēļā Briselē ES samitā pieņemto konstitūciju Klauss aicināja pārskatīt visu ES nākotni un sarīkot plašas sabiedriskas debates par šo jautājumu. Klausa izteikumi ir pretrunā ar Čehijas premjerministra Vladimira Špidlas doto ES konstitūcijas vērtējumu.

"Eiropas integrācijas nākotne ir pārāk nopietns jautājums, lai par to debatētu emocionālās apspriedēs vēlu vakarā," norādīja Klauss, atgādinot par intensīvajām sarunām, kuras piektdien ievilkās vēlu vakarā un kurās tika panākta vienošanās par ES konstitūciju.

Turpretī Čehijas premjers Špidla pēc Briseles samita vienošanos par ES konstitūciju nosauca par "lielisku soli, lielisku progresu" un "garantiju Eiropas kā globalizētās pasaules spēcīgas dalībnieces nākotnei".

ES dalībvalstu līderi piektdien vakarā pieņēma ES konstitūcijas projektu, tādējādi beidzot mēnešiem ilgās sarunas.

Tomēr šis konstitūcijas projekts vēl ir jāapstiprina ES dalībvalstu parlamentos, kā arī pastāv tā noraidīšanas risks jebkurā valstī, kur tiks rīkots referendums, īpaši Lielbritānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!