Čehijas prezidents Vāclavs Klauss trešdien pieņēma Mireka Topolaneka vadītās mazākumvaldības atkāpšanos.
Klauss ceturtdien sāks sarunas ar visām piecām Čehijas parlamenta apakšpalātā pārstāvētajām partijām, tomēr viņš vairākkārt solījis nogaidīt ar jauna premjerministra amata kandidāta izvirzīšanu līdz Senāta un pašvaldību vēlēšanu beigām.

Topolaneka vadītā valdība tika gāzta pagājušajā nedēļā parlamenta uzticības balsojumā, turpinoties ilgstošajam politiskajam strupceļam, kas izveidojās pēc jūnijā notikušajām vēlēšanām, kuru rezultātā kreisie un centriski labējie spēki parlamentā ieguva pa 100 vietām.

Līdz jauna premjerministra izvirzīšanai un valdības izveidošanai Topolaneka valdība turpinās pildīt savus pienākumus.

Saskaņā ar konstitūciju Klauss jaunā valdības vadītāja amatam var nominēt jebkuru pēc savas izvēles. Viņa palīgi informēja, ka Klauss apsver iespēju uzdot parlamentam vienoties par pagaidu valdību, kam sekotu pirmstermiņa vēlēšanas.

Situāciju parlamenta apakšpalātā tiešā veidā neietekmēs oktobra beigās paredzētās Senāta un pašvaldību vēlēšanas.

Savukārt politiķi seko līdzi notikumiem, lai redzētu, kādu iespaidu uz viņu pārstāvētajām partijām atstājusi četrus mēnešus ilgusī politiskā krīze.

Tomēr krīze politikā nav ietekmējusi situāciju Čehijas finanšu tirgū. Neskatoties uz to, analītiķi brīdinājuši, ka politiskās paralīzes ieilgšanas gadījumā vēl uz dažiem mēnešiem var mainīties valsts valūtas kurss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!