Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Čehijas Senāta Konstitucionālo lietu komiteja pasludinājusi prezidentu Milošu Zemanu par nespējīgu pildīt savus pienākumus veselības stāvokļa dēļ, otrdien pavēstījis komitejas priekšsēdētājs Zdeņeks Hraba.

Komitejas atzinumu, lai tas stātos spēkā, vēl ar vienkāršu balsu vairākumu jāapstiprina abām parlamenta palātām.

Ja Zemans tiks atzīts par nespējīgu pildīt pienākumus, prezidenta pilnvaras tiks nodotas premjerministram un abu parlamenta palātu priekšsēdētājiem. Taču Zemans saglabās savu valsts galvas titulu.

Tomēr premjerministrs Andrejs Babišs aicinājis atlikt šāda lēmuma pieņemšanu.

Lēmums nav gaidāms agrāk par 8.novembri, kad uz savu pirmo sēdi pulcēsies parlamenta apakšnama jaunais sasaukums.

Zemans kopš 10.oktobra atrodas Prāgas Centrālā militārā hospitāļa intensīvās terapijas nodaļā. Par viņa patieso veselības stāvokli oficiāli zināms ārkārtīgi maz.

Saskaņā ar hospitāļa sniegtajām ziņām Zemanam tiek sniegta medicīniskā palīdzība saistībā ar komplikācijām, kuras radījusi viena no viņa daudzajām hroniskajām saslimšanām, un viņa stāvoklis atzīstams par stabilu.

Tomēr Senāta priekšsēdētājs Milošs Vistrčils, atsaucoties uz ārstu ziņojumu, pirmdien paziņoja, ka Zemans šobrīd nespēj pildīt savus pienākumus un ka viņa turpmākā veselības stāvokļa prognozes esot ārkārtīgi neskaidras.

Zemana veselības stāvoklis pasliktinājies brīdī, kad norisinās sarunas par jaunās valdības izveidi.

Prezidents, kura pilnvarās ir nākamā premjerministra nosaukšana, tika nogādāts slimnīcā nākamajā dienā pēc vēlēšanām, kurās opozīcija izcīnīja absolūto vairākumu, iegūstot 108 no 200 parlamenta apakšpalātas deputātu vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!