Foto: TASS/Scanpix/LETA

Čehijas iekšlietu ministrs Jans Hamāčeks noliedz prezidenta Miloša Zēmana teikto par divām versijām 2014. gadā notikušo munīcijas noliktavu sprādzienu lietā, atsaucoties uz vietējo presi, ziņo portāls "Currenttime".

Zēmans, kurš ir pazīstams ar saviem atklāti prokrieviskajiem izteikumiem, paziņoja, ka tiesībsargājošās iestādes izmeklēšanas gaitā izskata divas sprādzienu versijas – pirmā un galvenā, ka sprādziens noticis neprofesionālu darbību ar sprāgstvielām dēļ, un otrā –, ka tā bijusi ārvalstu specdienestu operācija. Vienlaikus Zēmans uzsvēra, ka nav pierādījumu par Krievijas aģentu klātbūtni sprādzienu vietā.

Iekšlietu ministrs Hamāčeks uz to norādījis, ka tiesībsargājošās iestādes izskata tikai vienu versiju – par Krievijas aģentu sarīkotu diversiju. "Cik man ir zināms, lietā ir tikai viena versija. Pierādījumi ir tik acīmredzami, ka esmu pārliecināts par to, ka tā arī viss notika," ministru citē čehu prese.

Čehijas Ārlietu ministrija un specdienesti iepriekš paziņoja, ka sprādzieni ir Krievijas specdienesta operācijas rezultāts. Pēc tam Prāga izraidīja 18 Krievijas diplomātus, ko izlūkdienesti uzskata par aģentiem.

Pētnieciskie mediji raksta, ka Krievijas militārā izlūkdienesta GRU mērķis bijis Ukrainas spēju vājināšana, kavējot tai ieroču piegādes. Tāpat ar munīcijas noliktavu Vrbeticē spridzināšanas lietu saista arī bulgāru ieroču tirgotāja Emilina Gebreva noindēšanas mēģinājumu ar "Novičok".

Savukārt Zēmans ne reizi vien nācis klajā ar prokremliskiem paziņojumiem, piemēram, apgalvojot, ka Čehijā ir izgatavota nervus paralizējošā viela "Novičok", tādā veidā piespēlējot Kremļa propagandai. Tāpat Zēmana kungs ir paziņojis, ka Ukrainas Krimas pussala, ko Krievija okupēja 2014. gadā, pieder Krievijai. Čehijas valdība Krimas aneksiju nav atzinusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!