Foto: EP/Scanpix/LETA

Čehijas opozīcijas partijas paziņojušas, ka aicinās parlamentā izteikt neuzticību premjeram Andreja Babiša valdībai, apsūdzot to interešu konfliktā, ziņo "Reuters". Parlamenta apakšpalātas spīkeris noteiks balsojuma datumu, kad saņems oficiālu pieprasījumu.

"Šī valdība ar šo premjeru grauj Čehijas republikas reputāciju gan mājās, gan starptautiski, tāpēc mēs uzskatām šo soli par morālu un politisku žestu," skaidroja "Kristīgo demokrātu" priekšsēdētājs Mareks Vibornijs. Opozīcijas partiju līderi piektdien iesniegs lūgumu šim mērķim sasaukt ārkārtas sesiju.

Eiropas Komisija gan ir norādījusi, ka miljardieris un otrais Čehijā bagātākais cilvēks Babišs nonācis interešu konfliktā, kad 2017. gadā savas uzņēmuma grupas "Agrofert" akcijas nodeva diviem jaunizveidotiem privātajiem trasta fondiem, lai gan bija vienīgais to dibinātājs un labuma guvējs. "Agrofert" grupai pieder daļas vairāk nekā 200 dažādos uzņēmumos, kas 2017. gadā no Eiropas fondiem saņēma finansējumu līdz pat 82 miljonu eiro apmērā.

Babišs arī saņēmis skaudru kritiku par iespējamu iejaukšanos pret viņu vērtā krimināllietā, kurā policija pret premjeru rosināja krimināllietu ES subsīdiju divu miljonu eiro apmērā izkrāpšanā.

Babišs ir noliedzis jebkādu likumu pārkāpšanu, dēvējot apsūdzības par politiskiem manevriem.

Ziņu aģentūra gan atzīmē, ka pieciem opozīcijas spēkiem pietrūkst balsu premjera nomešanai. Babiša mazākuma valdība ar valdībā neiekļautās Komunistu partijas atbalstu kopumā veido 108 balsis no 200. Neuzticības izteikšanai nepieciešama 101 balss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!