No Kenedija kosmosa centra ceturtdien startēja raķete ar diviem lidaparātiem, kas devušies misijā uz Mēnesi.

Nesējraķete "Atlas V" kosmosā nogādāja divas kosmiskās zondes - Mēness izpētes orbitējošo zondi (LRO) un Mēness krāteru novērošanas un sensoru satelītu (LCROSS) -, kas uz Mēness meklēs ūdeni un nolaišanās vietas satelītiem.

Slikto laika apstākļu dēļ raķetes starts aizkavējās par aptuveni 20 minūtēm.

Pirmie NASA lidojumi uz Mēnesi vairāk nekā desmit gadu laikā ir sākumposms jaunai programmai, kuras mērķis ir astronautu atgriešanās uz Zemes pavadoņa 2020. gadā.

LRO ir aprīkots ar septiņiem zinātniskajiem instrumentiem, ieskaitot vairākas kameras, infrasarkanos detektorus un lāzera altimetru, lai mērītu Mēness topogrāfiju. Satelīts arī nes teleskopu, kas apvilkts ar sintētisku cilvēka ādu, lai novērtētu radiācijas vides ietekmi uz cilvēku veselību.

Zinātnieki izraudzījušies 50 potenciālas kosmosa kuģa nosēšanās vietas, kura misijas laikā tiks fotografētas ar LRO augstas izšķirtspējas kamerām. Lai apmierinātu zinātnieku ziņkārību, ar LRO palīdzību tiks meklēts 1969. -1972. gada laiku "Appollo" misiju uz Mēness atstātais aprīkojums.

LRO arī meklēs minerālus, izstrādās detalizētas temperatūras kartes, sastādīs Mēness virsmas topogrāfiju un noskaidros saulainākās vietas uz pavadoņa.

Savukārt otras kosmiskās zondes LCROSS uzdevums būs nolaisties kādā no krāteriem Mēness dienvidpolā. Visas sešas "Apollo" misijas nolaidās pavadoņa ekvatora rajonā.

Zinātnieki cer, ka apēnotajos krāteros varētu atrasties sasalis ūdens.

Ieplānots, ka brīdi pirms komiskās zondes nosēšanās Mēness virsmā ietrieksies nesējraķetes "Atlas" nolietotais tonnu smagais motors "Kentaurs", saceļot pamatīgus putekļus. LCROSS lidos aptuveni četras minūtes pēc motora, lai savāktu šos putekļus un analizētu to saturu, meklējot ūdens pēdas.

LCROSS galvenais uzdevums ir pārraidīt visus savāktos datus atpakaļ uz Zemi. Pēc tam zonde sekos "Kentauram" krāterī, izbeidzot savu misiju.

LCROSS pašnāvnieciskajai misijai līdzi sekos arī nesen salabotais Habla kosmiskais teleskops, Eiropas jaunā kosmosa observatorija, kā arī vairāki teleskopi no Zemes.

Ietriekšanās krāterī ir paredzēta oktobrī, lai vispirms zinātnieki ar LRO varētu sastādīt kādas Mēness dienvidpola kartes. Līdz tam LCROSS ar "Kentauru" riņķos orbītā ap Zemi.

LRO misija ieplānota aptuveni gada garumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!