Foto: stock.xchng
Visiem interneta lietotājiem jābūt īpaši uzmanīgiem - itin bieži parādās informācija par dažādiem naudas izkrāpšanas veidiem, kas internetā ir ļoti izplatīti.

Tiem, kas internetā saņem darba piedāvājumu un iespēju saņemt samaksu ceļojumu čekos, jābūt vēl uzmanīgākiem, jo izrādās, ka tā ir jauna, izplatīta krāpšanas forma.

Vācijas federālās zemes Hesenes varas pārstāvji un ceļojumu čeku tirgus līderis "American Express" brīdina par jauno naudas izkrāpšanas veidu - interneta lietotājiem tiek atsūtīti viltoti ceļojumi čeki, bet vēlāk tiek pieprasīts daļu naudas atmaksāt. Kopš 2009. gada vasaras šādu noziegumu skaits esot pieaudzis.

"American Express" skaidro, ka krāpšanas shēma esot šāda: cilvēkiem, kas internetā meklē blakusdarbu vai piepelnīšanās iespējas, tiekot nosūtīts darba piedāvājums un avanss ceļojumu čeka formā. Pēc kāda laika krāpnieki atkal dod ziņu un lūdz daļu naudas pārskaitīt atpakaļ, jo esot notikusi kāda kļūda.

Daudzas bankas pieņem viltotos čekus un izsniedz naudu, jo viltotos čekus esot ļoti grūti atpazīt. Savukārt vēlāk, kad viltojums tiek atklāts, banka atceļ naudas pārskaitījumu. Tomēr tad klients jau ir nosūtījis daļu naudas krāpniekiem, visbiežāk uz ārzemju kontu, un tad tā jau vairs nav atgūstama.

Varas iestādes un "American Express" iesaka interneta kontaktu ceļā iegūtus ceļojuma čekus ļoti rūpīgi pārbaudīt. Vācijā šādu noziegumus skaits mērāms vairākos simtos, savukārt "American Express" apgalvo, ka ir bijuši gadījumi arī citās Eiropas valstīs.

Ceļojumu čeki, kas izsniegti bankās vai valūtas maiņas punktos, krāpšanas shēmā nav iesaistīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!