Foto: Reuters/Scanpix

Par nacionālo noslēpumu izpaušanu notiesātā un sodu izcietusī Čelsija Maninga paliks aktīvā dienestā, atsaucoties uz avotiem ASV armijā, ziņo "USA Today".

Transeksuāle Čelsija Maninga, kurai par nacionālo noslēpumu izpaušanu piespriestais cietumsoda termiņš beidzas trešdien, paliks aktīvā neapmaksātā dienestā, kas ļaus viņai saņemt apmaksātu veselības aprūpi un citus labumus.

Gluži kā visi karavīri, arī viņa tiks nozīmēta kādā armijas postenī, taču pagaidām tas netiek precizēts.

Viņa izcieta ieslodzījumu Fortlīvenvortas cietumā Kanzasas pavalstī. Meninga pirms cietumsoda izciešanas bija Bredlijs, bet tā laikā viņa mainīja savu vārdu un saņēma hormonu terapiju. Viņas sods tika ievērojami samazināts Baraka Obamas administrācijas pēdējās dienās vairāk nekā sešus gadus pirms viņai vispār bija iespēja lūgt apžēlošanu.

Iepriekš viņai piesprieda 35 gadu cietumsodu par tūkstošiem slepenu dokumentu nopludināšanu organizācijai "WikiLeaks". Meninga kara tiesas priekšā stājās pilnā uniformā kā dienestā esošs karavīrs un apcietinājumā pavadīja nepilnus septiņus gadus.

ASV prezidents Donalds Tramps pirmajās dienās pēc stāšanās amatā nosodīja Obamas lēmumu atbrīvot Meningu, kā arī nosodīja pašu Meningu par kritiku, ko viņa veltīja Obamas nespējai pildīt visus savus solījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!