Foto: Vida Press

Latviešu celtnieks Arnis Zaļkalns, kurš ir galvenais aizdomās turamais 14 gadu vecās britu skolnieces Alises Grosas pazušanas lietā, ir "cietsirdīgs slepkava", kurš nenožēlo notikušo, vēsta britu laikraksts "The Telegraph", atsaucoties uz Zaļkalna Latvijā nogalinātās sievietes māti.

41 gadu vecais Zaļkalns ir pavadījis septiņus gadus cietumā par 1997. gadā pastrādātu savas 22 gadus vecās sievas Rudītes Zaļkalnes slepkavību. Upura 70 gadus vecā māte Viktorija, ar kuru Latvijā runājis "The Telegraph" žurnālists, piespriesto sodu sauc par "apkaunojoši īsu".

"Es vienmēr baidījos, ka viņš atkal var nogalināt. Ja vienreiz ir nogaršotas asinis, garša saglabājas un vairs nevar apstāties. Viņš nogalināja mūsu apburošo meitu un sagrāva mūsu ģimeni," atklājusi kundze, izdzirdot, ka viņas meitas slepkava ir aizdomās turamais britu skolnieces pazušanas lietā. Sieviete izplūdusi asarās, raksturo "The Telegraph".

"Es joprojām esmu dusmīga par cietumsoda garumu. Tā bija nežēlīga un cietsirdīga slepkavība bez nožēlas. Mana meita bija trenējusies karatē, bet nevarēja no viņa aizsargāties. Viņš iepriekš sagatavoja manas meitas kapu un novietoja pie tā ieročus. Tad viņš iemānīja viņu mežā," stāsta Viktorija.

Rīgā augušais Zaļkalns no 16 gadu vecums strādājis celtniecībā un kuģubūvētavā, informē laikraksts. Pēc tikšanās ar šuvēju Rudīti viņš apbēris sievieti ar komplimentiem un solījumiem par skaistu kopīgo nākotni.

Kad Rudīte palikusi stāvoklī, pāris nolēmis apprecēties. Rudītes māte norāda, ka Zaļkalnam bijusi mīlas dēka ar citu sievieti. Pēc meitas Elvīras piedzimšanas 1995. gadā pāra attiecības sašķobījušās vēl vairāk.

Pēc gada viņš ar mazkalibra ieroci strīda laikā sašāvis sievu vēderā, bet atteicies maksāt par operāciju mugurkaulā iesprūdušās lodes izņemšanai. Tā vietā ārsti vienkārši pārsējuši brūci.

Zaļkalns apgalvojis, ka sievu sašāvis kāds motociklistu bandas loceklis. Lai gan Rudīte atklājusi patiesību mātei, viņa atteikusies ziņot par vīru policijai. Vēl pēc gada - 1997. gadā martā - viņš 22 gadus veco Rudīti noslepkavoja.

Slēpjot nozieguma pēdas, Zaļkalns policijai paziņoja, ka viņa sieva ir pazudusi. Tomēr drīz vien viņš kļuva par galveno aizdomās turamo, kad likumsargi atrada jaunās sievietes dienasgrāmatu.

Jūlijā Zaļkalns atklāja, kur Mangaļu mežā ir apglabājis upuri, un tika atzīts par vainīgu slepkavībā. 1998. gadā tiesa piesprieda 12 gadus ieslodzījumā, kas apelācijas procesā samazināti līdz astoņiem gadiem, bet cietumā slepkava pavadījis septiņus gadus.

Zaļkalns sievu iemānījis mežā, stāstot, ka jādodas pēc motocikla, ko viņš nopircis Rudītei. Mežā viņš sievieti nogalinājis ar armatūras gabalu un paslēpis jau iepriekš sagatavotā bedrē. Sievas nogalināšanu Zaļkalns atzīmējis ar degvīna pudeli turpat pie kapa.

Pēc izlaišanas no cietuma 2005. gadā Zaļkalns pārcēlies uz Liepāju, kur apprecējis čigānu tautības sievieti. Zaļkalna meita Elvīra, kurai tagad ir 19 gadi, uzzinot par tēva laulību, nosūtījusi ziņu viņa jaunajai sievai, brīdinot, ka vīrietis ir slepkava, laikrakstam atklājusi Viktorija.

2007. gadā Zaļkalns devies uz Londonu, kur neviens nezināja par viņa pagātni. Lielbritānijas varasiestādēm nav bijusi nekāda informācija par Zaļkalna sodāmību.

2009. gadā Zaļkalns arestēts Londonā, kad piedauzīgi aizskāris kādu 14 gadus vecu meiteni, tomēr drīz vien atbrīvots, jo jauniete nav spējusi pamatot savas liecības.

  Tagad Zaļkalns ir galvenais aizdomās turamais 14 gadus vecas britu skolnieces pazušanas lietā. Meitene pēdējo reizi redzēta 28. augustā. Videonovērošanas kamera fiksējusi viņu pie kanāla Londonas rietumos. Latviešu celtnieks Zaļkalns, kurš nokļūšanai uz darbu izmantojis to pašu ceļu, pazudis vel pēc nedēļas.

Novērošanas kameras ar velosipēdu braucošo Zaļkalnu fiksējušas 28. augustā 15 minūtes pēc tam, kad pa to pašu ceļu un tajā pašā virzienā gar kanālu aizgājusi Alise Grosa. Zaļkalns pēdējo reizi manīts 3. septembrī.

Policija, kas aizdomās turamo raksturo kā bīstamu, cilvēkiem iesaka netuvoties Zaļkalnam, ja viņu pamana, bet gan zvanīt likumsargiem, informē raidsabiedrība BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!