Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons piektdien, 22. aprīlī, parakstījis jaunu aizsardzības sadarbības līgumu ar Indijas premjerministru Narendru Modi, ar mērķi mazināt Krievijas lomu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Lielbritānija ir centusies pārliecināt Indiju atteikties no neitrālās nostājas un pievienoties rietumvalstīm, Maskavas, kas ir Indijas lielākā ieroču piegādātāja, nosodījumā, raksta BBC. Arī Džonsons sava komandējuma laikā Indijā apņēmās pievērsties jautājumam par Indijas attiecībām ar Krieviju, ziņo BBC.

Pirms tikšanās piektdien, Lielbritānijas valdība paziņoja, ka plāno vienkāršot noteikumus militārā aprīkojuma eksportēšanai uz Indiju. Džonsons arī sacīja, ka Apvienotā Karaliste atbalstīs Indiju, iznīcinātāju izgatavošanā, cenšoties samazināt no Krievijas iegādāto ieroču apjomu. Abas valstis plāno palielināt sadarbību drošības jomā arī Indijas un klusā okeāna reģionā kopumā, vēsta BBC.

Lielbritānijas premjerministrs gan atzina, ka Indija Krievijas agresijas Ukrainā kontekstā, nav ar vienlīdzīgu nostāju Apvienotajai Karalistei, tomēr ir milzīgs apjoms sfēru, kurā valstis var strādāt kopā, vēsta "Reuters".

Indijai ir ciešas sadarbības saites ar Krieviju, kuras ir būtiski mazināt. Lai gan Indija ir nosodījusi slepkavības Ukrainas pilsētā Bučā, kas ir visstingrākais paziņojums, kādu tā ir izteikusi pēc Krievijas iebrukuma, tā nav tieši kritizējusi Krieviju kopš tās iebrukuma februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!