Foto: AFP/Scanpix/LETA

Centrālāfrikas Republikā (CĀR) separātistu kaujinieki otrdien, vien dienas pirms vēlēšanām, savā kontrolē pārņēmuši ģeogrāfiski valsts centrā esošo ceturto lielāko pilsētu Bambari, vēsta "Africa News".

Valstī strauji pieaug spriedze pirms 27. decembrī gaidāmajām prezidenta un parlamenta vēlēšanām. Par pilsētas krišanu kaujinieku rokās pavēstījis pilsētas galva, bet to vēlāk apstiprinājuši arī ANO miera spēki, kā arī valdība.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

CĀR prezidents Fostens Arkanža Tuaderi (attēlā zemāk pa labi) ir Krievijas sabiedrotais, un vēlēšanu norises nodrošināšanai valstī esot ieradušies vairāki simti "militāro instruktoru" no Krievijas. Noprotams, ka viņi galvenokārt izvietoti galvaspilsētā Bengui un tās apkārtnē. Tāpat valdību atbalsta kaimiņvalsts Ruandas armijas vienības.

Foto: AFB/Scanpix/LETA

Savukārt saparātistu kaujinieki, kuri jau līdz šim kontrolēja plašas teritorijas valstī, atbalsta eksprezidentu Fransuā Bozizi (attēlā augstāk pa kreisi), kurš nesen atgriezies valstī. Bozizi kandidatūra prezideta amatam tika formāli atraidīta, to pamatojot ar viņam noteiktajām ANO sankcijām.

Prezidents mudinājis cilvēkus ignorēt ziņas par kaujinieku pārņemtām pilsētām, jo vēlēšanas notikšot, kā plānots.

Bambari:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!