Foto: AFP/Scanpix/LETA

No 2022. gada studentiem Centrālāfrikas Republikas (CĀR) augstskolās starp obligāti apgūstamajiem priekšmetiem būs krievu valoda, vēsta laikraksts "Corbeau News Centrafrique", kas atsaucas uz prezidenta Fostēna Arkānža Tuadera parakstītu rīkojumu.

Saskaņā ar medija ziņoto, krievu valodas mācību ieviesīs no 2022./2023. mācību gada bakalaura un maģistrantūras studentiem, pašlaik tiekot gatavotas studiju programmas.

Savukārt 2022. gada janvārī CĀR izglītības ministrs plāno doties uz Maskavu, lai tiktos ar savu Krievijas kolēģi. Medijs pieļauj, ka runa būs par krievu valodas pasniedzēju nosūtīšanu uz CĀR.

"Šī iniciatīva ir daļa no nepārtrauktas sadarbības starp Centrālāfrikas Republiku un Krieviju," raksta "Corbeau News Centrafrique".

Pašlaik CĀR augstskolās studenti var apgūt franču, spāņu un ķīniešu valodas. Krievu valoda aizvietošot spāņu valodu, kurai valstī trūkstot pasniedzēju.

Krievu valodu CĀR jau mācīja no 1966. līdz 1979. gadam, kad valsts galva bija sevi par imperatoru pasludinājušais Žans Bedels Bokasa. 2019. gadā krievu valodas apguvi iekļāva vidusskolu izglītības programmā.

Krievu valodas apmācības atjaunošana notiek laikā, kad CĀR pastiprina sadarbību ar Krieviju. 2018. gadā abas valstis parakstīja vienošanos par militāro sadarbību. 2020. gada beigās Maskava ziņoja par 300 militāro instruktoru nosūtīšanu uz CĀR.

Savukārt mediji ziņo, ka CĀR darbojas Krievijas privāto militāro kompāniju algotņi, kas veic dažādus uzdevumus, tostarp apsargā prezidentu.

Raidsabiedrība CNN savā pētījumā ziņoja, ka krievu algotņi CĀR saistīti ar vietējo iedzīvotāju spīdzināšanu un slepkavībām, maskējot to aiz cīņas pret nemierniekiem.

2021. gada oktobrī tika ziņots, ka CĀR kaujā gājuši bojā trīs krievu instruktori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!