Baltijas valstu un Ziemeļvalstu premjerministri pirmdien Igaunijas pilsētā Pērnavā pauda cerību, ka Latvijas, Igaunijas un Lietuvas uzņemšana NATO ir iespējama jau 2002.gadā.
Ziemeļvalstu premjeri preses konferencē pēc tikšanās ar Baltijas kolēģiem pauda cerību, ka NATO augstākā līmeņa apspriedē 2002.gadā tiks pieņemts pozitīvs lēmums par Baltijas valstīm.

Ziemeļvalstu premjerministri žurnālistiem apliecināja, ka viņu valstis atbalstīs alianses paplašināšanos uz Baltijas valstīm, un uzsvēra, ka katrai valstij ir tiesības izvēlēties savas prioritātes drošības garantēšanā un savus partnerus aizsardzības organizācijā.

No Pērnavas tikšanās astoņām dalībvalstīm divas Ziemeļvalstis - Somija un Zviedrija - nav dalībnieces nevienā starptautiskā militārā organizācijā.

"Baltijas valstīm nav citas izvēles, kā būt dalībniecēm NATO un Eiropas Savienībā," žurnālistiem sacīja Lietuvas premjerministrs Andris Kubiļus.

Igaunija paziņoja par savu gatavību līdz 2002.gadam paaugstināt izdevumus aizsardzībai līdz diviem procentiem no nacionālā bruto produkta.

Pērnavas tikšanās dalībnieki bija premjerministri Dāvids Odsons no Islandes, Jenss Stoltenbergs no Norvēģijas, Jērans Pērsons no Zviedrijas, Pāvo Liponens no Somijas, Pouls Nīrups Rasmusens no Dānijas, Andris Bērziņš no Latvijas, Andris Kubiļus no Lietuvas un Marts Lārs no Igaunijas.

Tikšanās dalībnieki apsprieda reģionālās sadarbības jautājumus, NATO un Eiropas Savienības (ES) paplašināšanas perspektīvas.

Premjeru tikšanās pēc formulas 5+3 notiek regulāri kopš 1996.gada. Pagājušoreiz šāda tikšanās notika 1999.gada novembrī Stokholmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!