Foto: DELFI

Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (CERN) padome uzaicinājusi Igauniju sākt sarunas par iestāšanos šai organizācijā, ceturtdien paziņojis Igaunijas valdības preses dienests.

Februārī Igaunijas valdība atbalstīja premjerministra Jiri Ratasa priekšlikumu izvirzīt par mērķi Igaunijas pievienošanos CERN. Apstiprinoša atbilde uz pirmo pieteikumu nozīmē, ka tagad valdība nosūtīs CERN padomei oficiālu iesniegumu un pēc tam sāksies gatavošanās uzņemšanai organizācijā.

Kā norādījis premjers, iestāšanās sarunu process būs ilgs un līguma parakstīšana nav paredzama agrāk kā pēc gada.

Pēc Ratasa teiktā, dalība Eiropas Kodolpētījumu organizācijā sekmēs Igaunijas ekonomikas atjaunināšanos un radīs nosacījumus ekonomikas izaugsmei.

"Lai mūsu zinātnieki, inženieri un uzņēmēji varētu pilnībā izmantot CERN piedāvātās iespējas, mums jākļūst par šīs zinātniskās organizācijas pilntiesīgiem locekļiem," uzsvēris Igaunijas valdības vadītājs, kas janvārī apmeklēja CERN mītni netālu no Ženēvas.

Igaunijas pievienošanās organizācijai pavērs uzņēmējiem iespējas piedalīties konkursos par CERN pasūtījumiem, bet igauņu zinātniekiem un inženieriem ļaus ciešāk sadarboties ar kolēģiem pasaules līmenī. Lai gan CERN ir zinātniska organizācija, pētnieku un inženieru attiecība tajā ir aptuveni viens pret desmit.

CERN dibināta 1954. gadā un šobrīd apvieno 21 Eiropas valsti un Izraēlu, bet vēl astoņām valstīm, tai skaitā Lietuvai, ir asociētās valsts statuss.

Latvijas izglītības ministrs Kārlis Šadurskis un CERN direktors Frederiks Bordrī maijā parakstīja saprašanās memorandu par Latvijas dalību Eiropas kodolpētniecības organizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!