Foto: EPA/LETA
Černobiļas zona iekļauta planētas 10 ekoloģiski bīstamāko vietu sarakstā, ko izveidojuši Zaļā krusta Šveices nodaļa un ASV Bleksmitas institūts.

Kā zināms, Černobiļā pagājušā gadsimta 80.gados notika apjomīga atomelektrostacijas avārija, kuras seku apzināšana notiek joprojām.

Šajā sarakstā iekļauti arī Riačuelo upes baseins Argentīnā, Hazaribaghas apgabals Bangladešas ziemeļos, Kalimantānas salas teritorija Indonēzijā, kā arī divas Krievijas pilsētas - Deržinska un Noriļska, Kabves pilsēta Zambijā un Ganas galvaspilsētas aglomerācijas rajons Agbobglošija, kur atrodas viena no lielākajām izgāztuvēm pasaulē.

Riačuelo upi, kas tek cauri Buenosairesai, piesārņojusi nekontrolētā kanalizācijas un rūpniecības atkritumu noplūde upē. Līdz ar to ūdenī uzkrājušies agresīvi organiski savienojumi, konkrēti, tulols. Šī viela rada bojājumus centrālās nervu sistēmas un asinsrades orgānu darbībā.

Kalimantānas salas vide piesārņota ar smagajiem metāliem un pesticīdiem, Deržinskā atrodas vairāki ķīmiskās rūpniecības uzņēmumi, bet Noriļska slavena ar saviem metalurģijas kombinātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!