Ukrainas amatpersonas ir atbalstījušas plānu par pasaulē lielākās atomkatastrofas norises vietas - Černobiļas atomelektrostacijas - pārklāšanu ar milzīgu tērauda vāku, raksta BBC. Ukraina ir nolīgusi Francijas uzņēmumu, kas veidos pamatni tērauda pārklājumam, ar ko nomainīs pussabrukušo, pēc 1986.gada katastrofas uzlikto betona pārklājumu.
Tiek paredzēts, ka tērauda pārklājs un tā uzstādīšana varētu izmaksāt 1,4 miljardus ASV dolāru. Projektu paredzēts pabeigt piecu gadu laikā, un amatpersonas norāda, ka tad būs iespējams sākt arī reaktora nojaukšanu.

Plānu slavē arī Ukrainas prezidents Viktors Juščenko. Viņš norādīja, ka tagad ir, iespējams, pirmā reize, kad Ukraina var palūkoties acīs saviem iedzīvotājiem un starptautiskajai sabiedrībai un teikt, ka ir rasts risinājums jau sen pastāvošajai problēmai vārdā Černobiļa.

Francijas kompānija "Novarka" veidos milzīgu arkveida konstrukciju no tērauda 190 metru platumā un 200 metru garumā. Tā pārklās pašreizējo betona klājumu, kas pasargā reaktoru un radioaktīvo degvielu, kas izraisīja katastrofu 1986.gadā. Reaktorā joprojām ir 95% no sākotnējā kodolmateriāla, un pašlaik to vairs nepasargā sākotnējais pārklājums, kas laika apstākļu un sliktās kvalitātes dēļ jau sācis sadalīties.

Atsevišķs līgums ir noslēgts ar ASV uzņēmumu "Holtec", kas būvēs īpašu glabātuvi Černobiļas reaktora kodolatkritumiem.

Nauda Černobiļas projektam nākusi no starptautiskajiem donoriem, un to pārvalda Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!