ASV daudzkārt izmantojamajā kosmosa kuģī "Endeavour" trešdien tika atrastas divas nelielas plaisas, kas ir līdzīgas tām, kādas pirms tam konstatētas pārējos trijos daudzkārt izmantojamajos kosmosa kuģos, paziņoja Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) preses sekretārs.
"Uz "Endeavour" ir atrastas divas ļoti mazas plaisas. Tagad apmēram septiņas grupas analizēs šīs problēmas dažādos aspektus," paziņoja NASA preses sekretārs Kails Herings Džonsona kosmosa centrā Teksasas štata Hjūstonas pilsētā.

Plaisu garums bija no 2,54 līdz 7,62 milimetriem. "Endeavour" bija divas šādas plaisas, bet pārējos trijos kuģos, kas ir vecāki, atrastas pa trim plaisām katrā.

"Vislielāko satraukumu rada tas, ka jebkura neliela gabala atdalīšanās var izraisīt dzinēja problēmas," sacīja Herings. Viņš atzina par ļoti iespējamu, ka šīs plaisas bijušas arī "Endevour" pēdējā misijā, kas ilga 15 dienas un beidzās ar atgriešanos uz Zemes 19.jūnijā.

"Mēs mēģinām noskaidrot, vai ar šo [problēmu] ir iespējams lidot nenoteiktu laiku, vai tomēr to nepieciešams novērst," sacīja Herings.

Kosmosa kuģa "Columbia" starts, kas bija paredzēts 19.jūlijā, ir atlikts, līdz inženieri "labāk izpratīs" šo problēmu, un tam var būt nepieciešamas vairākas nedēļas, piebilda NASA preses sekretārs. Vēl nebija zināms, vai tiks atlikti arī citi starti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!