Foto: RIA Novosti/Scanpix

Iznīcinātāji no četrām Eiropas valstīm pacēlušies gaisā, lai pārtvertu divus Krievijas bumbvedējus, kas lidojuši gar Norvēģiju līdz Spānijas dienvidiem un atpakaļ, vēsta raidsabiedrība BBC.

Stratēģiskie virsskaņas bumbvedēji Tu-160, saukti arī par "Baltajiem gulbjiem", pietuvojušies Norvēģijas, Lielbritānijas, Francijas un Spānijas gaisa telpām, kuras attiecīgi pacēlušas gaisā savus iznīcinātājus.

Incidents noticis jau 22. septembrī, bet plašāka informācija par to publiskota tikai tagad, kad Francijas Aizsardzības ministrija izplatīja paziņojumu.

Tajā atklāts, ka abus Tu-160 uz ziemeļiem no savas teritorijas vispirms pamanīja Norvēģija, kas pacēla gaisā divus F-16 iznīcinātājus.

Lielbritānija tikmēr nosūtījusi "Typhoon" lidaparātus, lai sagaidītu Krievijas bumbvedējus pie Šetlendas salām.

Piesardzības dēļ gaisā pacelti arī iznīcinātāji no Linkolnšīras, taču tie bumbvedējus nav pārtvēruši, atklāja Karaliskie Gaisa spēki.

Tu-160 tad devās gar Īrijas rietumiem un 100 kilometrus no Francijas krastiem tos pārtvēra divi franču "Rafale" iznīcinātāji, atklāj Francijas ministrija.

Pēc tam gaisā pacelti divi Spānijas F-18 lidaparāti, lai sagaidītu bumbvedējus uz ziemeļiem no Bilbao. Tu-160 tad apgriezušies un devušies atpakaļ.

Neilgi pēc šī incidenta Islande sūdzējās, ka divi Tu-160 bumbvedēji tajā pašā dienā lidojuši pārāk tuvu civilajām lidmašīnām.

Incidents noticis laikā, kad Krievijas un Rietumu attiecībās valda saspringums. Kopš Ukrainas konflikta sākuma ievērojami pieaudzis gadījumu skaits, kad NATO lidmašīnām jādodas pārtvert Krievijas lidaparāti.

Maskavas un Rietumu attiecības atkal sasniegušas zemāko punktu, ASV un Krievijai nespējot rast kopīgu valodu par militāro sadarbību Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!