Foto: Reuters/Scanpix

Gandrīz ceturtās daļas Fukušimas prefektūras psihiatrisko ārstniecības iestāžu pacientu psihiskās problēmas saistītas ar bailēm no apstarošanās. Pie tādiem secinājumiem nonākuši prefektūras medicīnas augstskolas speciālisti, vēsta aģentūra “RIA Novosti”.

149 no 610 cilvēkiem, kuri nokļuvuši prefektūras ārstniecības iestādēs pirmajos divos mēnešos pēc “Fukušima-1” AES avārijas pagājušā gada martā, cieš no fobijas apstaroties ar radioaktīvo starojumu, liecina ārstu slēdzieni. Tādu pacientu skaits pieaug AES tuvākajos rajonos.

Trešdaļa pacientu, kas saņēmuši ambulatoro palīdzību 57 prefektūras ārstniecības iestādēs triju mēnešu laikā pēc avārijas, arī cietuši no bailēm apstaroties. Izplatītākā diagnoze tiem bijusi depresija un pēctraumatiskais stress.

Pētījumi, kas veikti 10 gadus pēc Černobiļas AES avārijas, apstiprina tās ietekmi uz iedzīvotāju psiholoģisko stāvokli. Viens no veidiem kā mazināt cilvēku uztraukumu ir personīga piedalīšanās savu māju, ciematu un pilsētu attīrīšanā, uzskata ārsti.

Jau ziņots, ka Japānā pagājušā gada 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!