Foto: Reuters/Scanpix

Otrdien Kolumbijā aviokatastrofā traģiski bojā gājušo Brazīlijas futbola komandas "Chapecoense" komandas un citu pasažieru mirstīgās atliekas nogādātas bojāgājušās komandas mājas pilsētā Čapeko, kur sestdien notiks piemiņas pasākums, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Kā informē BBC, tiek paredzēts, ka aptuveni vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku dosies uz Čapeko stadionu, lai atvadītos un pieminētu traģiski bojā gājušos cilvēkus.

Jau ziņots, ka piektdien Brazīlijas prezidents bija ieradies lidostā, kur sagaidīja lidmašīnas, kurās tika transportētas bojā gājušo mirstīgās atliekas. Tiesa, kā atzīmē BBC, pašlaik nav skaidrs, vai viņš dosies arī uz piemiņas pasākumu stadionā, jo, viņam esot bažas par protestu sākšanos.

Paragvajas apkalpes locekļa Gustavo Encina mirstīgās atliekas esot nogādātas un atdotas viņa piederīgajiem Paragvajā.

BBC informē, ka šajā nedēļas nogalē visas futbola spēles pasaulē tiks sāktas ar klusuma brīdi, lai pieminētu bojā gājušo Brazīlijas Brazīlijas futbola kluba "Chapekoense" komandu. Tāpat FIFA arī ieteikusi futbola komandu spēlētājiem spēles laikā nēsāt melnas aproces, kas būtu kā piemiņas žests bojā gājušajai komandai.

Tāpat vēstīts, ka atrasti jauni pierādījumi, ka Kolumbijā avarējušajai lidmašīnai pirms nogāšanās beigusies degviela, medijiem atklājuši Kolumbijas izmeklētāji.

Tiek prognozēts, ka avārijas izmeklēšana ilgs vairākus mēnešus, izpētot visu 17 gadus vecās lidmašīnas uzturēšanas, tehniskā stāvokļa vēsturi un audioierakstos pieejamo informāciju. Tāpat izmeklētājiem jāizpēta informācija tā saucamajās lidmašīnas "melnajās kastēs".

Iepriekš Kolumbijas Aviācijas aģentūras vadītājs Alfredo Bokanegra iespējamo degvielas beigšanos komentēja ar vārdiem: "Ja izmeklētāji to apstiprinās, tas būs ļoti sāpīgi, jo to izraisījusi nolaidība."

Par notikušo Bolīvijas aviācijas amatpersonas anulējušas aviokompānijas "LaMia" licenci, kuras lidmašīna avarēja Kolumbijā.

Jau ziņots, ka otrdien netālu no Kolumbijas pilsētas Medeljinas lidostas nogāzās lidmašīna, kurā lidojuši 77 cilvēki, tostarp Brazīlijas futbola komanda un 21 žurnālists. Aviokatastrofā izdzīvoja seši cilvēki.

Pasažieru lidmašīna BAE "Avro" RJ85 bijusi ceļā no Bolīvijas. Lidmašīna nogāzusies kalnainā apvidū ārpus pilsētas īsi pirms pusnakts pēc vietējā laika.

Brazīlijas futbola kluba "Chapekoense" komanda ar šo reisu devās uz "Copa Sudamericana" kausa finālspēli Madeljinā, kur bija paredzēta cīņa ar vietējo klubu "Atletico Nacional". Abu komandu pirmajai savstarpējai spēlei bija jānotiek trešdien. Vietu finālā "Chapekoense" izcīnīja pēc Argentīnas vienības "San Lorenzo" uzvarēšanas pagājušajā nedēļā.

Komanda devās uz Kolumbiju, lai piedalītos nozīmīgākajā spēlē pēdējās tās pastāvēšanas desmitgadēs - Dienvidamerikas kausa finālā. Komandas ceļš uz finālturnīru medijos iepriekš tika saukts par pelnrušķītes stāstu.

Fināla pretinieks - Kolumbijas "Atletico Nacional" - paziņojusi, ka finālturnīra uzvara jāpiešķir katastrofā cietušajai komandai.

BAE "Avro" RJ85 jeb "British Aerospace" 146 ir Lielbritānijā ražota vidēja izmēra komerciāla reaktīvā lidmašīna. Šo modeli ražoja no 1993. līdz 2003. gadam. Pavisam saražotas aptuveni 400 šādas lidmašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!