Foto: EPA/Scanpix/LETA

Romas pāvests Francisks atzinis, ka mūķenes katoļu baznīcā ir bijušas pakļautas seksuālai vardarbībai no mācītāju puses un šī problēma pastāv joprojām, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Ir zināmi arī gadījumi, kad mācītāji mūķenes faktiski turējuši seksuālā verdzībā, atklāja Vatikāna galva. Viņa priekšgājējs Benedikts XVI pat bijis spiests izformēt vienu klostera draudzi tur regulāri notiekošās seksuālās vardarbības dēļ.

Vatikāna preses sekretārs Alesandro Džizotti vēlāk raidsabiedrībai "CBS News" paskaidroja, ka runa bijusi par kādu klosteri Francijā.

Franciska paziņojums ir pirmā oficiālā atzīšana, ka baznīcā sastopama seksuālā vardarbība no priesteru puses pret mūķenēm. Baznīca cenšas rast risinājumu šai problēmai, taču joprojām parādās vardarbības gadījumi, atzinis pāvests.

Vatikāna saimnieks arī norādījis, ka vardarbībā pieķerti ne vien ierindas priesteri, bet arī augstāka ranga dvēseļu gani – bīskapi. Taču kopumā problēma skarot atsevišķus klosterus.

Pirms vairākām dienām Vatikāna izdotajā žurnālā sievietēm "Women Church World" tika nosodīta vardarbība baznīcā. Žurnālā rakstīts, ka dažos klosteros, lai slēptu vardarbības pēdas, mūķenes tikušas piespiestas izdarīt abortus, kas ir liels grēks katoļiem.

Pārtraukt klusēšanu sievietes baznīcā pamudinājusi sociālajos tīklos izplatītā #MeToo kustība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!