Foto: AFP/Scanpix/LETA

Par atombumbu postošāku spēku cilvēcei pagaidām nav izdevies radīt. Tehnoloģisku un politisku apsvērumu dēļ līdz šim tikai deviņām no teju 200 pasaules valstīm savam arsenālam izdevies pievienot kodolieročus. Tomēr vairākām valstīm aizvadīto desmitgažu laikā bijusi interese paflirtēt ar ideju par atombumbas iegūšanu. Viena no tām ir Irāna.

Irānas kodolprogramma un bažas par to, ka Teherānas rīcībā kādreiz varētu nonākt atombumba, ir temats, kas šīs valsts sāncenšu prātus ir nodarbinājis jau ilgāku laiku, bet pēdējo trīs gadu notikumi šo jautājumu padarījuši īpaši aktuālu. Šķietami nāvējošu triecienu ir saņēmis līgums, kas iegrožoja Irānas kodolprogrammu, un attiecības ar Teherānu aizvien vairāk raksturo neuzticība, saspīlējums un naidīgums. Ir izveidojušies apstākļi, kuru dēļ deviņu kodolvalstu sarakstam varētu pievienoties desmitā.

Piedāvājam ieskatu faktoros, kas noteiks, cik ilgā laikā Irāna varētu iegūt atombumbu, un apsvērumos, vai šāda soļa speršana vispār ir Islāma Republikas interesēs.

Kodolenerģijas programmu attīsta kopš monarhijas laikiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!