Foto: Reuters/Scanpix/LETA
No jauna uzliesmojot nemieriem, kas sākās oktobrī kā protesti pret metro biļešu cenu paaugstināšanu, Čīlē pēdējās dienās gājuši bojā jau trīs cilvēki.

Pūlis aplaupīja un pēc tam aizdedzināja lielveikalu Santjago dienvidos. Kad ieradās ugunsdzēsēji, viņi atrada mirušu vīrieti vecumā no 30 līdz 40 gadiem. Vēl divi cilvēki bija saelpojušies dūmus.

Policija paziņoja, ka vīrietis nosmacis, ieelpojot tvana gāzi.

Trešdien kāds jauns vīrietis tika notriekts ar nozagtu autobusu, un otrdien kādu futbola fanu notrieca policijas furgons. Viņi abi no gūtajām traumām mira.

Naktī uz piektdienu galvaspilsētā tika aplaupīts vēl viens lielveikals, un policija aizturēja 16 cilvēkus.

Piektdienas rītā degošas barikādes bija redzamas uz vairākām ielām Santjago.

Nemieri Čīlē sākās 18.oktobrī kā protesti pret metro biļešu cenu paaugstināšanu, bet drīz pārauga plašākās demonstrācijās pret sociālo nevienlīdzību un sabiedrisko pakalpojumu slikto kvalitāti.

Pēdējās nedēļās šķita, ka nemieri ir norimuši, taču šonedēļ vardarbība uzliesmoja no jauna.

Kopumā protestos un nemieros dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 30 cilvēki.

Cenšoties nomierināt protestētājus, Čīles prezidents Sebastjans Piņera sācis īstenot virkni pasākumu, tostarp paaugstināt minimālo algu un pensijas, kā arī īstenot reformas veselības aprūpes jomā.

Prezidents arī iecerējis aprīlī sarīkot referendums par satversmes sapulces sasaukšanu jaunas konstitūcijas izstrādāšanai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!