Foto: EPA/LETA
Čīlē naktī uz trešdienu tika uzsākta 33 kalnraču evakuācija, kuri divus mēnešus ir bijuši iesprostoti pazemē pēc raktuves iebrukuma.

Foto galerija

Kalnrači pa vienam tiek nogādāti virszemē ar īpaši uzbūvētu tērauda glābšanas būri "Phoenix" ("Fēnikss"). Virszemi sasnieguši jau 14 vīrieši.

Pirmais evakuētais kalnracis Florensio Avaloss vispirms apskāva savu septiņgadīgo dēlu un pēc tam - savu sievu Moniku. Pēc apskāvieniem ar Čīles prezidentu Sebastjanu Piņeru un citām amatpersonām Avaloss tika aizvests uz lauka slimnīcu, kur viņam un pārējiem evakuētajiem veiks daudzus medicīniskos testus.

Evakuācija tiek veikta pa šahtu, kuras urbšanu glābēji pabeidza sestdien un to nostiprināja svētdien. Pirms evakuācijas sākuma glābšanas būra drošība tika izmēģināta, ar to pa šahtu nolaižot pazemē vienu glābēju.

Operācija varētu ilgt 36 stundas.

Ārlietu ministrs Aivis Ronis trešdien nosūtījis vēstuli savam Čīles kolēģim Alfredo Moreno Čarmem, izsakot prieku un gandarījumu par Čīles kalnraču glābšanas operācijas veiksmīgu norisi un pirmo kalnraču nogādāšanu virszemē.

"Šī glābšanas operācija ir bijusi pasaules sabiedrības uzmanības lokā un līdz ar Čīles iedzīvotājiem esam priecīgi, ka ir izdevies glābt vairāku desmitu cilvēku dzīvības," norādīja Ronis.

Kā ziņots, iegruvums notika 5. augustā Sanhosē zelta un vara raktuvē pie Kopjapo pilsētas Atakamas tuksnesī 800 kilometrus uz ziemeļiem no valsts galvaspilsētas Santjago. Raktuves galvenā šahta pēc iegruvuma tika bloķēta, iesprostojot pazemē vienu Bolīvijas un 32 Čīles kalnračus.

Iegruvums notika 300 metru dziļumā, bet iesprostotie strādnieki atrodas 700 metru dziļumā.

Šahtā ir patvēruma vieta ar aizsargtērpiem, skābekļa rezervēm un citu aprīkojumu, kas palīdzēja iesprostotajiem kalnračiem izdzīvot.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!