Foto: AFP/Scanpix
Čīles Konstitucionālā tiesa atbalstījusi zemākās instances tiesas lēmumu noraidīt divu geju pāru iesniegto lūgumu reģistrēt viņu Argentīnā un Kanādā noslēgtās laulības Čīles dzimtsarakstu birojā.

Tiesas spriedumā teikts, ka laulība ir paredzēta heteroseksuāliem un nevis viendzimuma pāriem.

Prasību tiesā iesniedza Viktors Arse Garsija un Hosē Migels Lillo kopā ar Stīvenu Avranu un Horhi Manvelu Monardesu, kuri tika attiecīgi salaulāti Argentīnā un Kanādā.

Čīles dzimtsarakstu biroja amatpersona attiecās reģistrēt šīs laulības, jo Čīles civilkodekss definē laulību kā svinīgu līgumu, ar kuru tiek savienots vīrietis un sieviete.

Geju pāri apgalvoja, ka amatpersonas rīcība bijis "nopietns uzbrukumus tiesībām uz vienlīdzību", ko garantē likums.

Konstitucionālā tiesa paziņoja, ka viņu prasība mainīt pašreizējo likumu par civilo laulību nav tiesas, bet gan parlamenta jautājums, kuram būtu jāregulē "civilā savienība divu personu starpā, neatkarīgi no viņu seksuālās orientācijas", tostarp jāpiedāvā laulību institūcija viena dzimuma personām.

Čīles prezidents Sebastjans Pinjera augustā parakstīja likumprojektu, kas regulē faktiskās savienības, arī tās, kas noslēgtas homoseksuāļu starpā, un atzīst attiecības, kas pastāv starp diviem cilvēkiem, neskatoties uz viņu dzimumu.

Tomēr Pinjera ir vairākkārt norādījis, ka likumprojekts, kas vēl nav pieņemts, neatzīst civillaulību divu viena dzimuma personu starpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!