Foto: EPA/LETA
Prezidente Mišela Bašlē savā pirmajā uzrunā iedzīvotājiem pēc postošās katastrofas paziņoja, ka spēcīgajā zemestrīcē, kas sestdien satricināja Čīli, cietuši divi miljoni cilvēku.

Foto galerija

"Tā bija ļoti spēcīga zemestrīce, un nodarītā kaitējuma pilnus apmērus pagaidām nav iespējams noteikt. Dabas spēki atkal devuši triecienu mūsu valstij," viņa teica pasludinot sešus no Čīles 15 reģioniem par "katastrofas zonu" pēc 8,8 balles stiprās zemestrīces.

Pirms tam Bašlē no lidmašīnas bija vērojusi vissmagāk cietušos rajonus ap Čīles otro lielāko pilsētu Konsepsjonu. Viņa arī deva rīkojumu skolām atlikt mācību gada sākumu, kam vajadzēja sākties 3.martā.

Savukārt Čīles dzīvokļu celtniecības ministre Patrisija Poblete sestdien paziņoja, ka postošajā zemestrīcē bojāti aptuveni 1,5 miljoni mājokļu.

Šajā skaitā ietilpst pusmiljons māju "ar smagiem bojājumiem, kurās droši vien vairs nebūs iespējams dzīvot", žurnālistiem teica Poblete.

8,8 balles stiprā zemestrīce, kas sestdien pirms rītausmas satricināja Čīli, atstāja aiz sevis sagrautas ēkas un izpostītus tiltus. Zemestrīces postījumu dēļ slēgta arī Santjago starptautiskā lidosta.

Zemestrīcē vissmagāk cietusi Konsepsjonas pilsēta un tās apkaime aptuveni 440 kilometrus uz dienvidrietumiem no Santjago.

ASV risku modelēšanas firma EQECAT prognozē, ka zemestrīces nodarītā ekonomiskā kaitējuma kopējā vērtība varētu būt no 15 līdz 30 miljardiem dolāru (7,8 līdz 15,6 miljardi latu), kas līdzinās 10% līdz 15% no Čīles iekšzemes kopprodukta.

Sagaidāms, ka postījumi Santjago štatā pārsniegs 50% no kopējā kaitējuma, teikts firmas paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!