Foto: DELFI
Uguņošana un Jaungada ballītes miljardiem cilvēku ļaus uz brīdi aizmirst ekstrēmos laikapstākļus, kādi 2011.gada priekšvakarā piemeklējuši visu pasauli.

Sagaidāms, ka Sidnejas krastmalu, lai vērotu uguņošanu pie slavenā Ostas tilta, piepildīs pusotrs miljons cilvēku, kamēr simtiem tūkstošiem austrāliešu valsts ziemeļos joprojām spiesti cīnīties ar nepieredzēti spēcīgiem plūdiem, kas pārņēmuši apvidus, kuru teritorija pārsniedz Francijas un Vācijas kopplatību.

Arī Eiropā, kas vēl nav atguvusies no sala un sniegputeņiem, kuri daudzviet paralizēja satiksmi, elektroenerģijas padevi un ūdens piegādi, desmitiem tūkstošiem cilvēku pulcēsies pie tādiem simboliskiem objektiem kā Londonas Bigbens vai Parīzes Eifeļa tornis.

Tikmēr Ņujorkas municipālo dienestu darbinieki steidz atbrīvot no sniega Taimskvēru, lai tur varētu notikt slavenā Jaungada sagaidīšanas ballīte.

Putenis, kas izpelnījies palamu "Sniegokalipse", pilsētu un tās apkārtni pārklājis ar 80 centimetru biezu sniega segu.

Jaunā gada sagaidītāji Sidnejā, apkrāvušies ar segām un piknika piederumiem, sāka pulcēties jau 12 stundas pirms uguņošanas sākuma, kas paredzēta plkst. 15.00 pēc Latvijas laika, kamēr taupīgi tērpti svinētāji piepildīja populāro Bondi pludmali.

Tikmēr 43 grādu lielais karstums Adelaidas apkārtnē radījis satraukumu par iespējamajiem mežu ugunsgrēkiem, bet pērkona negaisi varētu likt atcelt tradicionālo uguņošanu Melburnā.

Pirmā 2011.gadu jau sagaidījusi sīkā Klusā okeāna valstiņa Kiribati, kur tas iestājās plkst. 12.00 pēc Latvijas laika. Dziļi reliģiozie valsts iedzīvotāji, kuru skaits ir aptuveni 6000, jauno gadu sagaidīja ar dievkalpojumiem ciematu baznīciņās.

Jaunzēlandē, kuru arī piemeklējis mērens karstuma vilnis, īpaši grezna uguņošana plānota Oklendā, un šī gada svinību pasākumu tēma ir "Svelme pilsētā".

Tālāk uz dienvidiem esošajā Kraistčērčā, kuru septembrī skāra spēcīga zemestrīce, varasiestādes Jaungada svinības atļāva tikai pēc tam, kad tika veikti papildus drošības pasākumi, piemēram, no baznīcas aizvākts krucifikss, kas krītot varētu savainot svinību dalībniekus.

Savukārt Āzijā aptuveni 400 000 jaunā gada sagaidītāju, domājams pulcēsies neona gaismu pielietajā Honkongas ostā, lai vērotu mirgojošo uguņošanas un lāzeru izrādi.

Tikmēr miljoniem japāņu dosies uz šitoistu svētnīcām, lai atbrīvotos no saviem grēkiem.

Lai gan jaunā gada atnākšana pēc lunārā kalendāra Ķīnā ir daudz nozīmīgāks notikums, piektdien miljoniem ķīniešu, spītējot aukstumam, pulcēsies uz svinībām Pekinas greznajā tirdzniecības rajonā.

Indijas finanšu un izklaides galvaspilsētas Mumbajas varasiestādes ļāvušas svinībām turpināties visu nakti, neskatoties uz izlūkdienestu brīdinājumiem, ka islāmistu kaujinieki Jaungada priekšvakarā varētu sarīkot teroraktus.

Tikmēr Londonas Temzas krastmalā, lai sekotu, kā Bigbens skaita pēdējās 2010.gada minūtes, domājams, pulcēsies 250 000 cilvēku.

Miljoniem citu cilvēku Eiropā dosies uz tādām kontinenta ievērojamākajām vietām kā Romas Kolizejs, Berlīnes Brandenburgas vārti, Parīzes Elizejas lauki un Madrides Saules vārti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!