Septiņi krievi, kas bija ieslodzīti Gvantanamo līča bāzē un kurus vēlāk repatriēja ASV, Krievijā tikuši spīdzināti, paziņojuši cilvēktiesību aizstāvji.
Saskaņā ar "Human Rights Watch" ziņojumu, pēc atgriešanās dzimtenē trīs no ieslodzītajiem tika spīdzināti, bet pārējie četri – vajāti un saņēmuši draudus. Septiņi ieslodzītie tika repatriēti ar noteikumu, ka pret viņiem izturēsies cilvēcīgi, apgalvo organizācijas pārstāvji.

Vīrieši tika aizturēti pēc ASV vadīto spēku iebrukuma Afganistānā 2002.gadā un divus gadus tika turēti ieslodzījumā Gvantanamo līča bāzē. Saskaņā ar ziņojumu, vīrieši bija vairākkārt lūguši ASV amatpersonām nenosūtīt viņus uz Krieviju, jo tur attieksme pret viņiem būšot vēl sliktāka nekā Gvantanamo bāzē.

Pēc atgriešanās Krievijā vīrieši tika ieslodzīti, vēlāk pierādījumu trūkuma dēļ atbrīvoti, bet pēc tam trīs no viņiem atkal aizturēti par atsevišķiem noziegumiem un spīdzināti ieslodzījuma vietā. Viens no viņiem joprojām ir ieslodzīts, divi notiesāti, piespriežot netaisnīgus sodus, jo vīrieši spīdzināšanas dēļ bija atzinušies neizdarītos noziegumos, uzskata cilvēktiesību aizstāvji. Pārējos četrus vajāja drošības spēki un izteica viņiem draudus.

Pārskata autori norāda, ka šis ir uzskatāms piemērs, ka diplomātiskie solījumi nav nekā vērti. "Valdības, ko apsūdz par spīdzināšanu, nemaina savu uzvedību tikai tāpēc, ka tā pieprasa ASV valdība," viņi uzskata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!