Foto: AFP/Scanpix

Cilvēktiesību aizstāvji nosodījuši Sīrijas nemiernieku sarīkoto publisko prezidenta Bašara al Asada režīma atbalstītāju nāvessodu pilsētā Alepo, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

BBC vēsta, ka internetā publicēts amatiera video, kurā redzams, kā ar "Kalašņikova" automātiem bruņoti vīri pie sienas nostāda četrus puskailus cilvēkus, atklājot uz viņiem uguni. Vēlāk noskaidrota viena nogalinātā personība, atklājot, ka viņš bijis Asada režīma atbalstošas bruņotas kustības līderis. BBC vēsta, ka nogalinātais ir Ali Zeinedins al Beri, zināms arī ar iesauku "Zeno", kura vadīto militāro grupējumu apsūdz 15 Brīvās Sīrijas armijas dalībnieku nogalināšanā trešdien Alepo. Tā ir nemiernieku izveidota kustība, kas cīnās pret Asada režīmu.

Lielbritānijā bāzētā cilvēktiesību organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) internetā redzēto publisko nāvessodu nosodījusi, nosaucot šādu rīcību par noziegumu. Savukārt starptautiskās organizācijas "Human Rights Watch" pārstāvji BBC norādījuši, ka ķīlnieku nogalināšana uzskatāma par kara noziegumu.

Tikmēr aģentūra "Reuters" ziņo, ka ASV prezidents Baraks Obama parakstījis dokumentu, kurš atļauj ASV palīdzēt Asada režīma pretiniekiem. Ar šo rīkojumu atļautas Centrālās izlūkošanas pārvaldes operācijas Sīrijā, atsaucoties uz avotu Baltajā namā, vēsta aģentūra. Iepriekš mediji vēstīja, ka ASV nemierniekiem palīdz ar medikamentu un pārtikas piegādi. ASV iepriekš kategoriski noraidījusi apgalvojumus, ka viņi nemierniekus apgādātu ar ieročiem.

Alepo pilsētā joprojām notiek asinsainas sadursmes starp nemierniekiem un armiju. BBC iepriekš vēstīja, ka nemiernieki tiek apšaudīti no iznīcinātājlidmašīnām. Nemiernieki paziņojuši, ka militārās karavānas no galvaspilsētas Damaskas virzoties Alepo virzienā. Pagaidām nav ziņu, ka armijas spēkiem būtu izdevies iegūt kontroli pār Sīrija otro lielāko pilsētu.

"Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" paziņoja, ka nemieros Sīrijā trešdien kopā gāja bojā 163 cilvēki, no kuriem 98 bija civiliedzīvotāji, 20 - nemiernieki un 45 karavīri. Saskaņā ar organizācijas aprēķiniem kopumā kopš nemieru sākuma pērn martā Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku. Ceturtdienas rītā vien Damaskas pievārtē nogalināti 43 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!