Foto: AFP/Scanpix
Vismaz 56 cilvēki otrdien nogalināti sadursmēs ar Sīrijas drošības spēkiem, trešdien paziņoja Londonā bāzētā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Nevalstiskā organizācijas apkopotā informācija liecina, ka nogalināti 56 "pilsoņi un meklēšanā izsludināti aktīvisti", tomēr otrdienas sadursmēs bojāgājušo skaits var būt krietni lielāks. Kads organizācijas aktīvists no Idlibas provinces, kur otrdien notika vislielākās sadursmes, vēstījis par 121 cilvēka mirstīgo atlieku nogādāšanu vietējās slimnīcās.

Informāciju par Sīrijā notiekošo ir grūti saņemt, jo valdība ir aizliegusi lielāko daļu neatkarīgo mediju.

"Sīrijas Cilvēktiesību observatorija " vēstīja, ka pirmdien Sīrijas bruņotie spēki atklājuši uguni uz dezertējošajiem karavīriem, nogalinot vismaz 60 cilvēkus, bet nemiernieki kopš svētdienas iznīcinājuši vismaz 17 militāros transportlīdzekļus.

Savukārt Sīrijas valsts ziņu aģentūra vēstīja, ka pirmdienas naktī drošības spēki Deraā pirmdienas naktī nogalinājuši piecus teroristus. Valsts prezidents Bašars al Asads esot izdevis dekrētu, kas paredz nāvessodu ikvienam, kas sagūstīts par ieroču izplatīšanu "ar mērķi pastrādāt teroraktu"".

Jau vēstīts, ka Arābu līgas miera plāna novērotāju pirmā grupa Sīrijā ieradīsies ceturtdien, mēģinot izbeigt deviņus mēnešus ilgo asinsizliešanu, bet līdz decembra beigām valstī ieradīsies jau 150 novērotāji.

Sīrija 6.decembrī paziņoja, ka piekrīt ar nosacījumiem uzņemt novērotājus Arābu līgas miera plāna ietvaros pēc tam, kad Arābu līga draudēja noteikt jaunas sankcijas pret Sīriju, ja tā nepiekritīs ielaist valstī novērotājus. Sīrija Arābu līgai nosūtītā vēstulē paziņoja, ka piekrīt ielaist valstī novērotājus, ja tiks izpildīti Sīrijas nosacījumi, tostarp iepriekš noteikto sankciju atcelšana.

Ārlietu ministrs pauda cerību, ka novērotāju misija aizstāvēs režīma pozīciju, ka valdība vien cīnās pret bruņotu sacelšanos.

Sīrija sākotnēji atteicās parakstīt Arābu līgas priekšlikumu par novērotāju nosūtīšanu, kas novērotu Sīrijas drošības spēkus, kurus ANO apsūdz cilvēktiesību pārkāpumos. Saskaņā ar ANO datiem Sīrijas drošības spēki kopš marta nogalinājuši vairāk nekā 4000 cilvēku, apspiežot protestus pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!