Foto: AFP/Scanpix
Cilvēku kontrabandisti gūst labumu no robežkontroles pastiprināšanas Eiropā, jo nelegālie imigranti baidās šķērsot robežu paši uz savu galvu, secināts Eiropola piektdien publiskotajā ziņojumā.

"Nežēlīgi un vardarbīgi noziedznieki arvien plašāk piedāvā kontrabandas pakalpojumus nelegālajiem migrantiem (..). Pēc robežkontroles pastiprināšanas migranti baidās paši nelegāli šķērsot robežas un nonāk kontrabandistu rokās," norādīja Eiropola migrantu kontrabandas centra vadītājs Roberts Črepinko.

Saskaņā ar Eiropola ziņojumu migrantu kontrabanda ir ienesīga nodarbe organizētās noziedzības aprindās Eiropas Savienībā (ES), lai gan nelegālo imigrantu skaits ir samazinājies, ja salīdzina ar 2015. gadu.

2017. gadā tika reģistrēti vairāk nekā 200 000 nelegāli robežšķērsošanas gadījumi, savukārt 2016. gadā vairāk nekā 500 000.

Pagājušajā gadā aptuveni pusi no nelegālajiem imigrantiem, kas tika pieķerti nelegāli šķērsojot robežu, bija devušies ceļā no Lībijas un šķērsojuši Vidusjūru, teikts ziņojumā.

Vidusjūras rietumos nelegālo šķērsošanas gadījumu skaits pērn palielinājies vairāk nekā divas reizes, sasniedzot 23 000. Vairums nelegālo migrantu bija no Marokas, Alžīrijas un Kotdivuāras.

Eiropols secinājis, ka kontrabandisti, transportējot cilvēkus pāri robežām, izmanto viltotus dokumentus un dzīvībai bīstamas slēpšanas metodes, tostarp hermētiskus nodalījumus un telpas aiz dzinējiem kravas automašīnās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!