Lielbritānijā turpmāk tiks sūtītas brīdinājuma vēstules vecākiem, kuru bērni internetā nelegāli lejupielādē mūziku un filmas.

Tā ir nolēmuši interneta pakalpojumu sniedzēji un izklaides industrija, noslēdzot savstarpēju vienošanos.

Sešas interneta pakalpojumu kompānijas ir piekritušas šādai brīvprātīgai iniciatīvai, lai izvairītos no attiecīgām regulatoru prasībām un papildus nodokļiem, ceturtdien vēsta laikraksts "Financial Times".

Daudzi vecāki neievēro vai ir vienaldzīgi, ka viņu bērni nelegāli lejupielādē mūziku vai televīzijas programmas no failu apmaiņas vietnēm internetā.

Tiek lēsts, ka aptuveni 6,5 miljoni britu pagājušajā gadā ir nelegāli lejupielādējuši mūziku internetā.

Tajā pat laikā sagaidāms, ka pirātisma dēļ mūzikas industrija nākamo piecu gadu laikā varētu ciest zaudējumus viena miljarda sterliņu mārciņu (895 miljonu latu) apmērā.

Brīdinājuma vēstules nākamo trīs mēnešu laikā sūtīs sešas lielākās interneta pakalpojumu kompānijas - BT, "Virgin", "Media", "Orange", "Tiscali", "BSkyB" un "Carphone Warehouse".

Ja šie pasākumi nemazinās nelegālās darbības, tad valdība apsvērs iespēju paaugstināt nodokli līdz 30 mārciņām (26,85 latiem) par katru interneta pieslēgumu, lai kompensētu mūzikas un filmu kompānijām radītos zaudējumus, vēsta laikraksts "Independent".

Viena no iespējamām sankcijām varētu būt arī interneta piekļuves liegšana uz gadu tiem cilvēkiem, kuri vairāk par trijām reizēm būs nelegāli lejupielādējuši failus.

Bijušais grupas "Undertones" dziedātājs un tagadējais mūziķu apvienības "British Music Rights" (BMR) vadītājs Fergals Šarkijs sacīja, ka šis ir nozīmīgs darījums.

"Šis ir liels solis procesā, kas, pēc mūsu domām, būs ļoti ilgs," viņš pavēstīja BBC radio.

BMR veiktās iedzīvotāju aptaujas dati liecina, ka 80% pusaudžu būtu gatavi lejupielādēt failus par maksu no legālām failu apmaiņas mājaslapām.

"Es nedomāju, ka tas ir pretrunīgs uzskats, ka cilvēkiem būtu jāmaksā par mūziku". "Šobrīd mēs piedāvājam arī grozījumus likumdošanā, lai cīnītos ar nelegālu failu apmaiņu, bet mēs dodam priekšroku nozares izstrādātiem risinājumiem," norādīja Lielbritānijas kultūras ministrs Endijs Bērnems.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!