Foto: AFP/Scanpix

Teroristiskā grupējuma "Daesh" kaujinieki Irākas pilsētā Mosulā sākuši spridzināt dažādas administratīvās ēkas, atsaucoties uz Ninīves policijas virsnieka Amīra Vatika pausto, vēsta kurdu medijs "Basnews".

Saskaņā ar viņa pausto uzspridzinātas vairākas ēkas, tostarp Ninīves pašvaldības ēka: "Sprādziens pamatīgi bojājis veikalus un ēkas, kas atrodas pie Ninīves pašvaldības ēkas Mosulas centrā."

Uzspridzināta arī Pilsonības un pasu direkcijas ēka. Eksplozijā cietuši aptuveni 16 cilvēki, tostarp vairāki bērni, kurus skārušas stikla un apmetuma lauskas. Tāpat sprādziens pamatīgi bojājis apkārt esošās ēkas, pastāstījis Vatiks, piebilstot, ka "Daesh" kaujinieki sprāgstvielas likuši lietā arī, lai iznīcinātu 10 savus ''birojus''. Visi dokumenti no šiem ''birojiem'' pirms tam pārvesti uz kādu citu vietu.

Kaujinieki izmantojot milzīgu daudzumu trotila, tādēļ ēkas ir pilnībā nopostītas.

Vatiks medijam paudis pārliecību, ka šāda "Daesh" kaujinieku rīcība liecinot par to, ka grupējums ir pārliecināts – Mosulu viņiem nenoturēt.

Savukārt ziņu aģentūra "Retuers" vēsta, ka arī džihādistu pamestie ciemati, kas atrodas Mosulas tuvumā, ir sprāgstvielu pilni, un iznīcināts ne mazums namu.

Mosulas apkārtni pametuši tūkstošiem civiliedzīvotāju un tiek paredzēts, ka bēgļu skaits turpinās pieaugt. Pēdējo 10 dienu laikā aptuveni 5000 cilvēku no Irākas devušies uz Sīriju, atsaucoties uz organizācijas "Save the Children" aplēsēm, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jau ziņots, ka pirmdien sākās kauja par Mosulu, kurā spēkus apvienojusi kurdu pešmerga un Irākas karavīri, savukārt ASV vadītā starptautiskā koalīcija atbalsta kaujas, veicot uzlidojumus "Daesh" pozīcijām.

Mosula ir trešā lielākā Irākas pilsēta, kuru pirms vairāk nekā diviem gadiem ieņēma teroristu grupējums "Daesh", tajā pasludinot kalifāta "Islāma valsts" dibināšanu. Džihādistu operācijas laikā 2014. gada vasarā to rokās nonāca vairākas Irākas armijas bāzes ar visu bruņojumu un munīciju, no kā lielu daļu iepriekšējā desmitgadē bija nodrošinājušas rietumvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!