Foto: AFP/Scanpix

Irākas spēki džihādistu grupējumam "Daesh" atkarojuši vēl divus ciematus Mosulas tuvumā, turpinot pirms nedēļas sākto cīņu par Irākas otro lielāko pilsētu, kas kopš 2014. gada ir teroristu kontrolē, vēsta raidsabiedrība "Al Jazeera".

Irākas armijas karavīri "Daesh" pozīciju apšaudi sākuši pirmdien līdz ar rītausmu. Vispirms viņiem izdevies atkarot Tobzavas ciematu, kas atrodas aptuveni deviņu kilometru attālumā no Mosulas.

Saskaņā ar medija vēstīto Irākas spēkiem, ierodoties pilsētā, izdevies glābt vairāk nekā 30 cilvēku, kuri bija patvērušies vietējā skolā.

Kaujas operācijā Mosulas atbrīvošanai no džihādistiem sadarbojas Irākas un kurdu spēki, palīdzot ASV vadītās starptautiskās koalīcijas gaisa spēkiem. Svētdien kaujā, pirmo reizi apšaudot "Daesh" pozīcijas Bašikā, iesaistījusies arī Turcija, kuras premjerministrs Binali Jildirims paziņoja, ka Turcijas karavīri pēc kurdu pešmergas jeb zemessardzes lūguma snieguši atbalstu "ar artilēriju, tankiem un haubicēm".

"Pešmergas spēki ir sasnieguši Bašiku, bet vēl nav tajā iekļuvuši," informējis "Al Jazeera" korespondents no Irākas pilsētas Erbīlas. "Tas varētu prasīt vairākas dienas. Viņiem ir aizdomas, ka tur varētu būt vairāki "Daesh" spridzinātāji–pašnāvnieki."

Irākas spēki arī atkarojuši mazu ciematu uz dienvidiem no Mosulas. Savukārt ASV vadītā koalīcija paziņojusi, ka svētdien Mosulas tuvumā veikusi sešus uzlidojumus, iznīcinot 19 kaujas pozīcijas un 17 transportlīdzekļus.

Savukārt "Daesh" kaujinieki izrādījuši pretestību citviet Irākā – pirmdien pilnībā savā kontrolē iegūstot Rutbas pilsētu, kas atrodas aptuveni 700 kilometru attālumā no Mosulas, Anbāras reģionā Irākas rietumos. Tāpat viņi uzbrukuši kurdu pešmergas spēkiem Sindžārā, Sīrijas robežas tuvumā. Smagas kaujas noritējušas arī kurdu kontrolētajā Kirkūkā, kur džihādistu uzbrukumu izdevās apturēt svētdien. Saskaņā ar ziņu aģentūras "Reuters" vēstīto piektdienas uzbrukumi Kirkūkai prasījuši aptuveni 100 drošībnieku un civiliedzīvotāju dzīvību. Piektdienas kaujās krituši arī vismaz 63 džihādisti. "Al Jazeera" norāda, ka uzbrukums Kirkūkai bijis mēģinājums novērst uzmanību no cīņas par Mosulu.

Savukārt ar "Daesh" saistīta ziņu aģentūra "Amaq" izplatījusi video, kurā redzams, kā Mosulas tuvumā tiek iznīcināts ASV ražotais tanks "Abrams M1".

Saskaņā ar "Al Jazeera" vēstīto operācijā Mosulas atbrīvošanai no džihādistiem iesaistīti vairāk nekā 25 000 Irākas karavīru, kurdu pešmergas karavīru, kā arī sunnītu un šiītu kaujinieku. Tiek lēsts, ka operācija ilgs nedēļām vai pat mēnešiem.

Mosulā joprojām dzīvo vairāk nekā miljons cilvēku.

Džihādistu operācijas laikā 2014. gada vasarā to rokās nonāca vairākas Irākas armijas bāzes ar visu bruņojumu un munīciju, no kā lielu daļu iepriekšējā desmitgadē bija nodrošinājušas rietumvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!