Foto: AFP/Scanpix

Pirmdien turpinās saspringta situācija un pretterorisma operācija Ukrainas austrumos, kur bruņoti prokrieviskie kaujinieki, ko pēc Kijevas un Rietumvalstu domām vada Krievija, ir pārņēmuši virkni valdības un drošības iestāžu objektu.

Separātistu kontrolē atrodas vismaz septiņas administrācijas ēkas, trīs milicijas iecirkņi un deviņi citi pilsētu stratēģiskie objekti. Ukrainas valdība ir izvirzījusi ultimātu, ka "teroristi", kuri līdz pirmdienas rītam nenoliks ieročus, saskarsies ar "plašām pretterorisma akcijām". Savukārt tie, kas labprātīgi būs nolikuši ieročus, tiks apžēloti. Separātisti ieročus noteiktajā laikā nenolika.

Ukrainas pagaidu prezidents Aleksandrs Turčinovs pirmdien paziņoja, ka neiebilst, ka varētu tikt sarīkots visas Ukrainas referendums par valsts statusu, kā to vēlas Ukrainas austrumos protestējošie separātisti. Turčinovs arī pauda pārliecību, ka Ukrainas iedzīvotāji nobalsotu par vienotu, demokrātisku un neatkarīgu Ukrainu.

Video tiešraide no Horļivkas.

Sestdien Ukrainas austrumos, Slovjanskā, kas ar aptuveni 130 000 iedzīvotāju ir viena no Doņeckas apgabala lielākajām pilsētām, varu pārņēma labi bruņotas prokrieviskas vienības, kuras Ukrainas varas iestādes nosaukušas par teroristiem. Svētdien turpinājās labi bruņotu vienību ekspansija arī citās pilsētās, tostarp pārņemta Mariupoles administratīvā ēka.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, kā arī Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts un vairākas citas augstas Rietumu organizāciju un valstu amatpersonas paziņojušas, ka prokrievisko kaujinieku vidū ir redzami Krievijas armijas formās ģērbti un ar Krievijas armijas ieročiem bruņoti speciālo vienību kareivji.

Ukrainas varas iestāžu jau nedēļas nogalē sāktās pretterorisma operācijas laikā ir kritis vismaz pa vienam cilvēkam katrā pusē, kā arī ir vairāki ievainotie, informēja Iekšlietu ministrija.

Varas iestāžu pārņemšana sākās ar prokrieviskajiem mītiņiem jau 6. aprīlī. Separātisti tad ieņēma apgabala administrācijās ēkas Doņeckā un Harkovā, kā arī Ukrainas drošības dienesta ēkas Luhanskā un Doņeckā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!