Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vismaz 86 cilvēki gājuši bojā zemnieku un lopkopji savstarpējās sadursmēs Plato štatā Nigērijas centrālajā daļā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vardarbība izcēlusies pagājušajā ceturtdienā, kad zemkopju Berom cilts pārstāvji uzbrukuši lopkopju Fulani cilts ganiem, piecus no tiem nogalinot. Tam sekojis lopkopju atriebības uzbrukums nedēļas nogalē, kas novedis vēl pie daudzu cilvēku nāves.

Lai apslāpētu vardarbību, trīs štata rajonos noteikta komandantstunda. Pārmeklējot ciemus, policija atradusi 86 nogalinātos un sešus ievainotos. Ir nodedzinātas 15 mājas, 15 motocikli un divas automašīnas.

Šajā apkārtnē jau gadu desmitiem valda nesaskaņas starp klejojošo lopkopju un uz vietas dzīvojošo zemkopju ciltīm, kuras savstarpēji konkurē par zemi. Pērn šajos konfliktos gājuši bojā tūkstoši cilvēku.

Papildu augsni konfliktam rada apstāklis, ka lopkopji ir pārsvarā musulmaņi, bet zemkopji – kristieši.

Nav skaidrs, kas tieši izprovocējis pēdējā laika vardarbības pieaugumu reģionā. Nigērijas prezidents vairākkārt tajā ir vainojis ieroču pieplūdumu no nemierīgās Lībijas, bet citi vaino drošības spēku, kuri jau cīnās pret "Boko Haram" islāmistiem ziemeļos un kaujiniekiem ar naftu bagātajos valsts dienvidos, nespēju tikt galā ar situāciju.

Jāatzīmē, ka Nigērijas prezidents Muhammads Buhati pats pieder Fulani ciltij. Tā tiek uzskatīta par pasaulē lielāko pusklejotāju grupu, kas sastopama Āfrikas rietumos un centrālajā daļā.

Nigērijā daļa fulanu turpina klejotājlopkopju dzīvesveidu, pavadot savu dzīvi krūmājos, bet daļa ir pārcēlusies uz pilsētām. Klejotāji savus lopus gana plašā apkārtnē, bieži nonākot konfliktā ar zemkopjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!