Foto: AFP/Scanpix/LETA

Afganistānas Pandžšīras provincē bāzētā pretestības kustība noliedz "Taliban" paziņojumu, ka teritorija ir pilnībā iekarota un apgalvo, ka pretestība turpinās visā ielejā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Līdz šim pēdējā talibu neieņemtajā Afganistānas teritorijā Pandžšīras ielejā atrodas tūkstošiem kaujinieku un Afganistānas armijas karavīri, kas uz ieleju atkāpušies, talibiem strauji pārņemot varu visā valstī. Pretestības kustībā Nacionālālajā pretošanās frontē (NPF) darbojas kritušās valdības viceprezidents Amrullahs Salehs, kurš sevi uzskata par leģitīmu pagaidu prezidentu, kā arī vietējais cilšu līderis Ahmeds Masuds – leģendārā Ahmeda Šaha Masuda, kurš ieleju nosargāja gan no PSRS spēkiem, gan talibu varas deviņdesmitajos gados, dēls.

Kopš pēdējie ASV karavīri pameta Kabulu, "Taliban" uzmanība lielā mērā veltīta pēdējai nepārņemtajai teritorijai un pēdējās dienas no Pandžšīras ielejas pienāk ziņas par smagām kaujām. Pirmdien "Taliban" paziņojam, ka province ir pilnībā ieņemta.

Savukārt NPF talibu teikto noliedz. "Pretestība turpinās visā ielejā," raidsabiedrībai CNN norādīja pretestības runasvīrs Ali Nazari.

Sociālajos tīklos publicētos attēlos redzami "Taliban" karogi pie ēkām, kā apgalvots, provinces centrā Bāzārakā.


NPF savā paziņojumā nenoliedz provinces centra krišanu, bet apgalvo, ka citas provinces daļas joprojām kontrolē pretestības spēki.

"Lielākā daļa Bāzārakas rajona un visas sānu ielejas kontrolē NPF," norāda Nazari.

"Talibu apgalvojumi par Pandžšīras okupēšanu nav patiesi. NPF spēki atrodas visās stratēģiskajās pozīcijās ielejā, lai turpinātu cīņu. Afganistānas iedzīvotājiem mēs apliecinām, ka cīņa pret "Taliban" un viņu partneriem turpināsies, līdz tiks sasniegts taisnīgums un brīvība," uzstāj NPF.

Pretestības līderis Ahmeds Masuds tviterī ierakstījis, ka ir drošībā.

Vēlāk pirmdien audio ziņā sociālajos tīklos Masuds aicināja ļaudis sacelties pret “Taliban”. Viņš pastāstīja, ka talibi uzbrukuši ielejai, ignorējot reliģisko līderu prasību. Masuds arī atklāj, ka svētdien gājuši bojā arī daži viņa ģimenes locekļi.

Pretošanās līderis velta pārmetumus starptautiskajai sabiedrībai, ka tā ir devusi leģitimitāti “Taliban” režīmam, sniedzot tam militāru un politisku pārliecību.

Viņš arī atkārto, ka pretestības kustība joprojām ir ielejā un turpinās cīņu.

Svētdien Masuds paziņoja, ka NPF ir gatava pārtraukt karu, ja talibi izbeigs uzbrukumus un militāro operāciju Pandžšīrā un Andarābā. Pirmdien preses konfetrencē talibi norādīja, ka sarunas nav iespējamas, jo ielejas līderi nebija pretimnākoši, kad "Taliban" centās sarunāt risinājumu, bet tagad viņi ar spēku tiek galā ar "terorisma kabatu".

Vienlaikus no Afganistānas sākt pienākt vairāk ziņu, ka "Taliban" kaujinieki pārmeklē mājas un nogalina augsta ranga drošībniekus un iepriekšējās valdības amatpersonas. Tas ir pretrunā grupējuma publiskajiem centieniem veidot mērenas kustības tēlu un talibu solījumiem par amnestiju visiem, kas sadarbojušies ar valdību un ārvalstu spēkiem.

"Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Pēc "Taliban" ienākšanas Kabulā tūkstošiem cilvēku devās uz ASV spēku aizsargāto Kabulas lidostu, kur sākās vērienīga ārvalstu pilsoņu, diplomātu un apdraudētu afgāņu evakuācijas operācija. Evakuācija un 20 gadus ilgusī militārā operācija Afganistānā noslēdzās naktī uz 31. augustu, kad no lidostas pacēlās pēdējā ASV lidmašīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!