Kāds Kanādas miera spēku karavīrs nolēmis izmantot Cilvēktiesību hartu, lai atspēkotu viņam izvirzītās apsūdzības par nepakļaušanos pavēlei un iesaistīšanos seksuālās attiecībās dienesta laikā Bosnijā un Hercegovinā.
Kaprālis Dž.N.Montgomerijs Edmontonas garnizonā notiekošajā kara tribunālā iebilda, ka kārtība, kas aizliedz Bosnijas un Hercegovinas miera spēka karavīriem stāties seksuālās attiecībās, pārkāpj hartā noteiktās cilvēka tiesības un brīvības.

Taču viens no bruņoto spēku augsta ranga juridiskajiem padomniekiem Moriss Desuro norādīja, ka seksa aizlieguma atcelšana Bosnijas kara bāzēs nozīmētu īsta murga sākumu.

"No disciplīnas un morāles viedokļa tās būtu šausmas, tiklab Kanādas bruņotajiem spēkiem kā ar tiem saistītajam personālam," apgalvoja Desuro. "Seksuālas attiecības var izraisīt greizsirdību un radīt atmosfēru, kas var novest līdz vardarbībai."

Viņš norādīja, ka īpaši bīstami tas ir "slēgtā" armijas bāzē, kas atrodas potenciāli naidīgā teritorijā, kur viena dzimuma personas ir lielā skaitliskā pārsvarā.

Desuro arī sacīja, ka seksa aizliegums saglabā stabilitāti karavīru ģimenēs. Ja seksa aizliegums tiktu atcelts, tad karavīru sievas Kanādā sāktu raizēties par "visatļautības atmosfēru".

Pēc Desuro teiktā, viņš atzīst aizlieguma attiecināšanu arī uz precētiem pāriem, kas strādā vienā armijas bāzē, pat ja viņi ar seksu nodarbotos diskrēti.

"Dubultstandarti nav pieļaujami," viņš uzsvēra. "Sekss precētu cilvēku starpā varētu būt pieļaujams tikai tad, ja viņi devušies atvaļinājumā ārpus Bosnijas un Hercegovinas vai Horvātijas."

Pret šādu nostāju tribunālā iebilda aizstāvības advokāts, majors Maikls Gibsons.

"Pagātnē Kanādas bruņotajos spēkos tika īstenota homoseksuālistu diskriminācija. Tagad tas ir mainījies, un argumenti, ar ko tika aizstāvēta šī diskriminācija, bija tie paši, kas tiek lietoti tagad," teica Gibsons.

"Jā", viņam atbildēja Desuro.

Kara tribunāla prāva turpinās, un kaprālis Montgomerijs neatzīst sevi par vainīgu seksuālos pārkāpumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!