Cenšoties glābt savu valdību, Filipīnu prezidente Glorija Arojo pirmdien ieņēma radikālas konstitucionālās reformatores lomu un vainoja valsts politisko sistēmu augstajā korupcijas līmenī, kas negatīvi ietekmējis arī viņas sniegumu, raksta ārvalstu prese.
“Laika gaitā mūsu politiskā sistēma ir deģenerējusies līdz tādam līmenim, ka ir grūti virzīties uz priekšu, tajā pašā laika saglabājot savas rokas tīras,” teica 58 gadus vecā Arojo savā gadskārtējā uzrunā tautai. “Iespējams, ka mēs, politiķi, esam izdarījuši visu, ko vien spējām. Taču var būt arī tā, ka tas nav pietiekami, ņemot vērā pašreizējo sistēmu.”

Arojo paziņoja, ka labprāt veiktu izmaiņas konstitūcijā, atsakoties no ASV stila politiskās sistēmas un ieviešot parlamentāro sistēmu, informē Los Angeles Times. Viņa arī aicināja pārveidot valsti par federāciju, mazinot centrālās valdības varu Manilā. Lai šādas liela mēroga pārmaiņas būtu iespējamas, vajadzētu rīkot jaunas vēlēšanas, kā arī tiktu saīsināts Arojo prezidentūras termiņš, kas pašlaik ir vēl pieci gadi.

Oponenti jau ir raksturojuši šos priekšlikumus kā mēģinājumu novērst sabiedrības un politiķu uzmanību no apsūdzībām par viņas pašas korupciju un krāpnieciskajiem darījumiem.

Prezidentes runa izskanēja tikai dažas stundas pēc tam, kad opozīcija Pārstāvju palātai iesniedza ierosinājumu par impīčmenta procedūras uzsākšanu. 60 dienu laikā par šo priekšlikumu pozitīvi jānobalso vismaz trešdaļai no 236 deputātiem, un tad tas tiks nosūtīts uz Senātu tālākai izskatīšanai.

Apgalvojot, ka Arojo “ir zagusi, krāpusi un melojusi”, lai paliktu savā amatā, priekšlikumā par impīčmenta procedūras uzsākšanu prezidente tiek apsūdzēta arī par policijas un militāro spēku izmantošanu, lai sagrozītu rezultātus un gūtu uzvaru 2004.gada maijā notikušajās vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!