Terorists Osama bin Ladens sniedzis Afganistānas teritoriju kontrolējošajam grupējumam "Taleban" tik lielu palīdzību, ka būtībā ir kļuvis par tā "īpašnieku un vadoni", uzskata ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP).
Ar šādu CIP secinājumu tika iepazīstināts ASV prezidents Džordžs Bušs, ceturtdien raksta avīze "Washington Post". Pēc izlūkdienesta rīcībā esošās informācijas, pēc pārcelšanās no Sudānas uz Afganistānu 1996.gadā bin Ladens sniedzis tolaik grupējumam izšķiroši svarīgu finansiālu un militāru palīdzību 100 miljonu dolāru (62 miljonu latu) vērtībā, kas "Taleban" palīdzēja sagrābt kontroli Afganistānā.

Turklāt, kā laikrakstā uzsvēra CIP avoti, veiksmīgās talibu uzbrukumu operācijās piedalījās bin Ladena teroristu organizācijas "Al Qaeda" izlases vienības. Tā dēļ šobrīd talibi faktiski ir multimiljonāra īpašums un viņš ir to vadonis, uzskata ASV speciālisti.

Viņi uzskata, ka galvenais līdzeklis cīņā ar bin Ladenu un talibiem nebūs triecieni no gaisa, ko jau uzsākušas ASV, bet gan bagātā terorista naudas avotu izsīkšana. CIP informēja, ka tās rīcībā ir apstiprinājums tam, ka bin Ladena organizācija jau ir nonākusi grūtībās pēc viņa kontrolēto banku un uzņēmumu finansiālas bloķēšanas.

Bin Ladena galvenais peļņas avots bija ienākumi no viņam piederošajām finansu iestādēm un rūpniecības uzņēmumiem, nodevas, kuras viņš ievāca no privātām un juridiskām personām, pamatojot to ar labdarības mērķiem, un milzīgi tieši ziedojumi no vairākām bagātām Persijas līča valstīm.

Turklāt šos līdzekļus, kas rēķināmi simtiem miljonos dolāru, bin Ladens talibu atbalstam netērēja.

Izlūkošanas ziņojumos uzsvērts, ka jebkura informācija no Afganistānas var būt apšaubāma, raksta "Wahington Post". "Šī ir nodevīga valsts ar nodevēju tautu," sacīja viens no CIP augsta ranga darbiniekiem. "Viņi tirgojas ar savu lojalitāti, to pārdodot un pērkot."

Tieši ar izlūkošanā iegūtās informācijas nedrošību laikraksts skaidro neiespējamību noteikt precīzu bin Ladena atrašanās vietu. Viens no izlūkošanas darbiniekiem sacīja: "Problēma ir tā, ka mums kļūst zināma vieta, kur viņš ir bijis, nevis, kur viņš būs. Notvert viņu ir tas pats, kas sameklēt konkrētu zaķi Virdžīnijas štatā."

Līdz ar to Buša administrācijas pārstāvis izteica secinājumu, ka izlūkošanas ziņojumi liecina - vēl arvien vienīgais drošais ceļš uz uzvaru cīņā ar bin Ladenu ir panākt, lai izsīkst "viņa naudas plūsma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!