Ir neizbēgami, ka džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") mēģinās sarīkot teroraktus ASV teritorijā, paziņoja Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Džons Brenans.

"Es domāju, ka šādi mēģinājumi ir neizbēgami," Brenans sacīja intervijā telekanālam CBS. "Tomēr es neuzskatu, ka viņi noteikti gūs panākumus," viņš piebilda.

CIP vadītājs atzina, ka "Islāma valsts" centīsies atrast ceļus, lai "gala rezultātā ierīkotos" Savienotajās Valstīs.

"Pēc maniem vērtējumiem, viņi centīsies šeit ievest [teroraktu] izpildītājus, materiālus un vēl kaut ko, kas viņiem vajadzīgs, vai piesaistīt uzbrukumu īstenošanai cilvēkus [ASV iekšienē]," teica Brenans.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc "Daesh" izdevās 13. novembrī īstenot teroraktus Parīzē, Brenans atzīmēja, ka "Parīzē izlūkošana pieļāva pārrēķināšanos".

"Visus astoņus teroristus, izņemot vienu, kurš bija Francijas pilsonis, "Islāma valsts" bija sagatavojusi Sīrijā. Viņi nemanīti atgriezās un uzbruka sešās vietās, nogalinot 130 cilvēkus," sacīja Brenans.

"Mēs tikai dažu dienu laikā uzzinājām, ka "Islāma valsts" mēģinās kaut ko sarīkot. Tomēr [Parīzes teroraktu] izpildītāji izmantoja jaunu sakaru līdzekļu priekšrocības, kas bija noslēptas no speciālajām institūcijām," atzina CIP direktors.

Brenans sacīja, ka izlūkdienestiem tomēr izdevās novērst "daudzus uzbrukumus", kurus teroristi plānoja īstenot Eiropā.

"Ticiet, izlūkdienesti apturēja daudzus uzbrukumus – to izpildītājus, kuri, droši vien, mēģināja no Irākas caur Sīriju iekļūt Eiropā," atzīmēja Brenans.

"Viņi ("Islāma valsts" teroristi) mēģina izprovocēt sadursmes starp Rietumiem un musulmaņu pasauli vai to pasauli, kurā viņi uzturas, lai piesaistītu savā pusē vairāk sekotāju. Viņi apsūdz ASV tieksmē sagrābt viņu valstis, bet tas ir vistālāk no patiesības," sacīja Brenans, atbildot uz jautājumu, kāpēc teroristi "grib mūs nogalināt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!