ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) uzskata, ka daudzi irākieši būtu pret to, ka trimdā dzīvojošie opozīcijas grupējumu līderi iegūtu varu jaunajā Irākas valdībā pēc karadarbības beigām, otrdien paziņoja ASV amatpersona.
"Irākiešu sabiedrība neuztver viņus labvēlīgi," aģentūrai "Reuters" paziņoja ASV amatpersona, kurai ir zināms CIP ziņojums.

CIP ziņojumā analizēts, kā irākieši uztvertu trimdas opozīcijas grupējumu nākšanu pie varas valdībā pēc Sadama Huseina valdības gāšanas.

Opozīcijas Irākas Nacionālā kongresa līderis Ahmeds Čalabi un Irākas Islama revolūcijas augstākās padomes (SCIRI) vadītājs Mohammeds Bakrs al Hakims gūtu mazu atbalstu Irākas iedzīvotāju vidū, teikts CIP ziņojumā.

Ziņojums tika izplatīts ASV augstākajām amatpersonām marta beigās.

ASV prezidenta Džordža Buša padomniece nacionālās drošības jautājumos Kondolīza Raisa otrdien paziņoja, ka trimdā dzīvojošajiem irākiešiem būs "svarīga loma" pēckara pagaidu valdībā, taču daži tajā varētu būt tikai uz laiku.

"Nevajadzētu pārvērtēt to cilvēku svarīgumu, kas ir dzīvojuši ārpus valsts, taču ir saglabājuši dzīvu degsmi par brīvu Irāku vairāk nekā desmit gadus," paziņoja Raisa.

Viņa neminēja konkrētus cilvēkus. Čalabi vadītā Irākas Nacionālā kongresa pārstāvji nedēļas nogalē ieradās Irākas dienvidos, lai sadarbotos ar tur esošajiem ASV spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!