Bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) un Nacionālās drošības aģentūras (NSA) direktors Maikls Heidens intervijā telekanālam CNN izteicies, ka būtu gatavs uz visu, lai piekļūtu Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova elektroniskajam pastam, ziņoja Krievijas Aizsardzības ministrijas telekanāls "Zvezda".

Raidījuma vadītājs Heidenam uzdeva jautājumu, vai viņš uzskata par Hilarijas Klintones kļūdu personīgā epasta lietošanu valsts sekretāra amata vajadzībām. Atbildot uz to, Heidens atzīmēja – ja viņš vēl strādātu NSA un viņam pateiktu, ka "Lavrovam [..] personīgā elektroniskā pasta kastīte nav aizsargāta, es gāztu kalnus", lai tai piekļūtu.

Heidens paskaidroja, ka diplomātiskais dienests var daudz uzzināt pat no neslepenas informācijas, kura ietverta politiķu personīgās vēstulēs. Viņš gan nepateica, vai šai ziņā ir veiktas konkrētas darbības pret Lavrovu.

Heidens pauda uzskatu, ka dati, kurus Klintone glabājusi savā epasta kastītē un kas nav konfidenciāli, tomēr ir ļoti interesanti izlūkošanai. "Es zaudētu cieņu pret virkni izlūkdienestu visā pasaulē, ja tie nepieliktu visus spēkus, lai iepazītos" ar šiem datiem, sacīja Heidens.

Pērn martā izcēlās skandāls saistībā ar bijušās valsts sekretāres – tagadējās pretendentes uz izvirzīšanu prezidenta vēlēšanām no Demokrātu partijas Hilarijas Klintones epastu. Informācija, ka Klintone ASV valsts sekretāra amatā no 2009. līdz 2013. gadam savās darba darīšanās izmantojusi tikai personīgo epastu, raisīja neizpratni Vašingtonā un viņa tika kritizēta par iekšējās drošības noteikumu pārkāpšanu.

Klintone piekrita, ka rīkojusies nesaprātīgi, un aicināja Valsts departamentu publiskot viņas e-pasta saraksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!