ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģenti pēta arābu valodā sarakstītu romānu, kura autors, pēc viņu domām, varētu būt Irākas prezidents Sadams Huseins. CIP ar šā romāna palīdzību cer izprast Huseina domāšanas veidu, piektdien informēja laikraksts "The New York Times".
Romānu "Zabibah wal-Malik" ("Zabiba un karalis") CIP aģenti iegādājušies vienā no Londonas grāmatnīcām pēc tam, kad Londonā iznākošs saūdarābu laikraksts ziņoja, ka šīs grāmatas autors ir Irākas līderis. Taču uz grāmatas vāka autora vārds nav minēts.

Pēc tam kad romāna saturu trīs mēnešus rūpīgi bija pētījis ASV valdības tulks, CIP nonāca pie secinājuma, ka Huseins šo grāmatu pats droši vien nav sarakstījis, taču uzmanīgi sekojis tās tapšanai un papildinājis to ar saviem vārdiem un idejām, laikrakstam teica amatpersonas.

CIP aģenti centušies izlasīt grāmatas zemtekstu, lai, pēc viņu teiktā, spētu ielūkoties pa Huseina domāšanas logu. Pēc viņu domām, romāna varone Zabiba simbolizē Irākas tautu.

"Grāmatā Sadams ir karalis, un karalis pret savu tautu izturas aizbildnieciski. Viņš saka: "Es esmu varens līderis. Jums man jāpaklausa. Bet ne tikai tas, jums mani arī jāmīl," teica ASV amatpersona.

"Šī grāmata ir tāda kā raudu dziesma," atzīst cita amatpersona. "Karalis runā par savi nāvi. Ikreiz, kad lasu šo grāmatu, man kļūst žēl karaļa. Tieši to Sadams vēlas no savas tautas - lai tā justu viņam līdzi."

Vienā no romāna epizodēm Zabiba tiek izvarota, un CIP speciālisti uzskata, ka ar to domāts ASV iebrukums Irākā 1991.gadā Persijas līča kara laikā. Karalis izsludina karu, "kurš beigsies vai nu ar uzvaru, vai nāvi".

Zabibas cīņā ar saviem izvarotājiem - bijušo vīru un tā atbalstītājiem - viņa iet bojā. Tajā pašā dienā, 17.janvārī, kad ASV vadītā koalīcija sāka Bagdādes bombardēšanu, tiek nogalināts arī Zabibas vīrs.

"Karaļa un Zabibas dialogā atspoguļojas Sadama domāšanas spektrs - pirmajā vietā ir dzimtas vērtības, un ģimene ir vienīgais drošības garants," atsaucoties uz CIP sniegto grāmatas kopsavilkumu, raksta "The New York Times".

"Gods tiek saistīts ar sievietes neaizskaramību, tāpēc izvarošana ir vēl smagāks noziegums par slepkavību. Šajā kontekstā vīrieša atriebība kļūst par viņa augstāko pienākumu," teikts romāna analīzē, norādot, ka karaļa uzdevums ir "dot rīkojumus, valdīt un vadīt savu tautu, kurai jāpaklausa un jāizpilda karaļa vēlmes".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!